phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

11:05
10 фактів про йод і здоров'я щитовидної залози


Як відомо, саме від правильної роботи щитовидної залози залежить швидкість нашого обміну речовин. І часом в тому, що ми набираємо вагу, коли, здавалося б, повинні скидати, або, навпаки, їмо за трьох і при цьому все ніяк не можемо видужати, винна підвищена або знижена вироблення щитовидною залозою гормонів. За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров'я, серед ендокринних захворювань патології щитовидки займають перше місце. Втома, апатія, брак сил, депресія, сонливість, нервозність, погіршення пам'яті - все це може бути типовими симптомами нестачі в організмі йоду - головного мікроелемента, необхідного для здоров'я щитовидної залози. Саме йододефіцит - головний винуватець захворювань щитовидки. І часто він підточує здоров'я поступово.

1. Як вважають вчені, близько 35% населення Землі, тобто кожен третій з нас, страждає від нестачі йоду. Є безліч досліджень, які свідчать, що йододефіцитом страждає велика частина жителів областей, віддалених від моря.

2. За даними Міністерства охорони здоров'я, жителі в середньому вживають близько 40-80 мкг йоду на добу в той час, як дорослим і підліткам потрібні 100-150 мкг, для дітей до року норма - близько 50 мкг, для дітей до шести років - 90 мкг . До речі, багато лікарів радять шукати причини підвищеної стомлюваності школярів та їх поганої успішності саме в нестачі йоду.

3. За все життя людина споживає всього близько 3-5 г йоду - не більше чайної ложки. Для дорослих людей добова потреба в ньому, за нормами Всесвітньої організації охорони здоров'я, - 100-200 мкг, залежно від віку та стану здоров'я. Найбільше йоду - 200 мкг - потрібно вагітним і годуючим жінкам. При вагітності йододефіцит стає особливо небезпечним, він може призвести до її мимовільного переривання, виникненню розумових дефектів у майбутньої дитини і до багатьох інших неприємних наслідків. Справа в тому, що для нормального розвитку вагітності та розвитку плода потрібні тиреоїдні гормони, а так як щитовидна залоза плоду починає працювати тільки з другого триместру вагітності, в перші місяці ембріон розвивається виключно за рахунок материнських гормонів.

4. Як з'ясували вчені, 10-20% від усієї кількості йоду, що потрапив в організм, відразу ж "забирає” щитовидна залоза. Щодня вона витрачає близько 75 мкг (в цю кількість входить ще і йод, що циркулює в крові).

5. Рекордсмени за вмістом йоду - риба і морепродукти (особливо корисні ті, які ми їмо сирими - устриці, морські гребінці та ін), а також печінка тріски. Якщо для поповнення добової норми цього мікроелемента потрібно з'їсти кілограм тріски, то в 100 г її печінки міститься близько 370 мкг йоду. З рослинної їжі йоду найбільше у волоських горіхах і фейхоа. Але найкориснішим джерелом йоду, на погляд більшості дієтологів, є морська капуста, або ламінарія, для поповнення денної норми йоду досить з'їдати всього 100 г морської капусти в день.

6. Краще засвоюватися йоду допомагають кальцій, селен, вітаміни групи В, С, D, а також вітамін Е (брак останнього також дуже сильно впливає на роботу ендокринної системи). До речі, ці вітаміни і мікроелементи можна знайти в морській капусті і морепродуктах.

7. Не забувайте, що існують продукти, які блокують дію йоду на щитовидну залозу або навіть просто руйнують його. Учені відносять до них арахіс, солодка картопля, маїс, соєві боби. Редис, редька, хрін, деякі види капусти і листового салату також містять органічні речовини, які можуть зменшувати вироблення гормонів щитовидної залози (особливо якщо вживати ці овочі у великій кількості).

8. Йод може руйнуватися фтором - не випадково в регіонах, де фторують воду, йододефіцит зустрічається частіше. Деякі вчені навіть радять бути обережними з фторованими зубними пастами - вони укріплюють зуби, але, знову ж, можуть позбавляти організм покладеного йому фтору.

9. Йодована сіль, на погляд багатьох дієтологів, - далеко не найкращий варіант для профілактики йододефіциту. У першу чергу тому, що йод вкрай летючий елемент, він дуже швидко руйнується від вологості, світла і високих температур. Відповідно після смаження або варіння йоду в йодованої солі практично не залишається. І це не кажучи вже про те, що за 4-6 місяців зберігання такої солі йод випаровується.

10. Поїздка до моря - теж хороший спосіб поповнення "запасів” йоду в організмі. Звичайно, надовго їх не вистачить, але навіть тиждень на морському узбережжі виявиться корисним для здоров'я. І перебуваючи на узбережжі, їжте побільше риби і морепродуктів - чим коротше їх шлях до нашого столу, тим більше в них йоду.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1647 | Додав: radymo | Теги: здоров'я щитовидної залози, йод | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]