phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

20:10
3D-фільми - чи безпечно дивитися їх дітям

 

3D-формат досить нова технологія, її вплив на психіку і зір вивчені ще недостатньо добре. Але є моменти, які можуть насторожити вас вже зараз.

Від деяких відвідувачів після перегляду фільму можна почути скарги на нудоту, запаморочення, втому очей або навіть тимчасове затьмарення зору. Тому, цілком природньо, що батьки задаються питанням – чи безпечні 3D окуляри для дітей?

Отже, що ж являє собою сама технологія?

Ви, напевно, пам'ятаєте – в нашому дитинстві були кінотеатри, де можна було подивитися фільм зі стереоефектом. Однак 3D – це трохи не така технологія, хоч їх і порівнюють. Головна відмінність – ефект стерео досягався з допомогою проектування зображення на два ока одночасно, а в 3D це відбувається для кожного ока окремо.

Тобто, для того щоб отримати об'ємне зображення, людський мозок потребує інформації від обох очей, і отримавши її, обробляє інформацію. Саме це і дозволяє глядачеві побачити одну загальну картинку. Саме так і побудована 3D технологія.

Пояснимо більш наочно – для кожного ока картинки показуються окремо. Кадри змінюються з великою швидкістю, і для того, щоб побачити зображення у всій красі, очі роблять чималу роботу. До 5-ти років дитина і в нормальних умовах не всі зображення здатна сприймати правильно, а такі навантаження як 3D ефект, можуть бути зовсім не по силам дитячому оку.

Фахівці клінік, що працюють у сфері мікрохірургії ока, говорять про те, що 3D небезпечне для дітей, наслідком можуть бути патологія розвитку органів зору дитини.

Психологи поки не готові дати відповідь на це питання, але зараз ретельно вивчається вплив 3D на дитячу психіку.

Але вже зараз можна сказати, кому 3D точно протипоказано:
- якщо є порушення зору (одне око бачить гірше, ніж інше; косоокість та інші захворювання очей).
- якщо психіка людини не стабільна. Об'ємні зображення дають сильне навантаження на мозок людини, що може погіршувати стан здоров'я.
- також стерео-фільми радять не дивитися людям, у яких проблеми з хребтом. Причиною заборони є те, що у людей з такими порушеннями порушений кровообіг.

Якщо ж, прочитавши цю статтю, ви все ж вирішили, що Вашій дитині можна відвідувати кінотеатри з перегляду фільмів в 3D форматі, то ось декілька порад:

Якість окулярів має велике значення. Хороші окуляри не змінюють ступінь освітленості картинки (вона не повинна стати ні світліше, ні темніше). Також уважно огляньте окуляри на їх цілісність – не рекомендуємо одягати дитині окуляри, на яких є навіть найдрібніші тріщини.

У більшості кінотеатрів окуляри видають всім середнього розміру, але все таки краще вибрати такий кінотеатр, де будуть дитячі, жіночі та чоловічі розміри. Якщо окуляри будуть великі дитині буде, по-перше, не зручно, а, по-друге – це може нашкодити очам.

До 5-ти років дитина навряд чи висидить весь сеанс, будьте готові до того, що вже через 5-10 хвилин після початку, вам потрібно буде покинути зал.

Слідкуйте за поведінкою та здоров'ям малюка під час перегляду. Якщо він знімає окуляри, тре очі, або скаржиться на погіршення самопочуття – не чекайте закінчення фільму, йдіть. Без окулярів дитина все одно не зможе дивитися фільм, а перебувати в окулярах далі – небезпечно для її здоров'я.

Якщо ваш малюк добре переніс перегляд мультфільму, не поспішайте вести його туди знову. 3D – це звичайно дуже цікаво, але пам'ятайте про велике навантаження на очі. Нехай походи в кінотеатри будуть для сина чи доньки рідкісними, з відчуттям свята.

Категорія: Сімейні поради | Переглядів: 1151 | Додав: adminA | Теги: 3D-фільми - чи безпечно дивитися їх | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]