phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

20:39
8 ефективних вправ - як розвинути в собі творчу особистість

 

"Я не творча особистість, мені це не дано", - говорять багато хто з нас, із замилуванням поглядів на шаржі вуличних художників або слухаючи, як патлатий хіпі співає пісню Radiohead в переході. Але є хороші новини: останні наукові дослідження говорять про те, що всі люди однакові і в кожному з нас живе творець. Тому фраза "Я не творча особистість" - це лише зручне виправдання своєї ліні.

Тренування для прокачування творчого мислення

1. Ранкові сторінки

Старий як світ, але дієвий метод. Як тільки прокидаємося, хапаємо блокнот з ручкою і починаємо писати. Без різниці, буде це історія про крокуючого по Токіо Годзіллу, есе про теплу ковдру або сонний аналіз геополітики Монголії. Головне - просто писати і ні про що не думати. Норма ранкового листа - це три зошитові сторінки або 750 слів. Можна скористатися ресурсом 750 words і барабанити по клавішах, але бувалі писаки радять робити це по-старому - ручкою по папері.

2. А що, якби

Це навіть не метод, а просте питання, задавати яке Станіславський змушував будь-якого початківця актора. "А що, якби" можна застосовувати до будь-якого звичного об'єкту, його частини або дії. Наприклад, а що, якби історію в книзі розповідали картинками? Так з'явився комікс. Або що, якби замість світових новин ми будемо розповідати те, що хвилює простих людей? Так з'явилася жовта преса.

Цей метод відмінно розвиває фантазію і фактично є спусковим механізмом будь-якого творчого процесу. Причому дуже весело задавати дивні питання. А що, якби всі люди пили кров? А що, якби президентом країни став кумедний чоловік із замашками диктатора з бананової республіки?

3. Дроблення слова

У мозку дорослої людини існує жорстка система символів, яка при першій же можливості любить давати оцінки і клеїти ярлики на все навколо. У результаті такої автоматизації мозок економить ресурси, але це ж є головною причиною вузького і шаблонного мислення. Придумуючи нові слова, ми змушуємо мозок відключати раціональне мислення і включати фантазію. Техніка родом з дитинства і вкрай проста: беремо два будь які слова, з'єднуємо їх в один і потім намагаємося уявити, як це виглядало б у житті. Ванна + унітаз = ваннітаз, Кім + Каньє = Кімье.

4. Метод Торренса

Метод грунтується на дудл - однотипних каракулях, які потрібно перетворити на малюнок. На аркуші паперу малюємо в ряд однакові символи (коло, два кола, цвях, хрест, квадрат і т. Д.). Потім включаємо фантазію і починаємо малювати.

Приклад. Коло може бути щитом Капітана Америки, оком кішки або 5-копійчаною монетою, а квадрат - будинком з привидами або витвором мистецтва. Розвиває не тільки фантазію, але і завзятість у пошуку ідей, так як кожен новий дудл - це змагання з самим собою.

6. Метод фокальних об'єктів

Метод полягає в пошуку зв'язків між основною ідеєю і випадковими об'єктами. Наприклад, відкриваємо книгу на довільній сторінці, хапаємо 3-5 слів, які першими потрапили на очі, і намагаємося пов'язати їх з предметом, над яким думаємо. Книгу можна замінити телевізором, відеогрою, газетою або чимось ще. Відмінно працює, коли розумовий процес рухається за інерцією.

7. Аналогії Гордона

Це не найпростіший в освоєнні, але дуже дієвий метод. Вільям Гордон вважав, що джерело творчих ідей полягає в пошуку аналогій, які він розділив на чотири групи.

- Пряма аналогія: шукаємо аналогію об'єкту в навколишньому світі. У масштабах від своєї кімнати до країни.
- Символічна: шукаємо аналогію, яка в двох словах опише суть об'єкта.
- Фантастична аналогія: придумуємо аналогію, виносячи за дужки обмеження об'єктивної реальності.
- Особиста аналогія: намагаємося стати на місце об'єкта і подивитися на ситуацію очима об'єкта. Наприклад, як живеться стільцю, на якому ми сидимо.

8. Непрямі стратегії

Цей дуже дивний і цікавий спосіб, який придумали Брайан Іно і Пітер Шмідт, щоб виводити втомлений мозок з творчого ступору по секретних стежках. Суть методу: у нас є 115 карток, на яких написані поради. Причому поради досить дивні: «Прибери двозначності і перетвори їх на подробиці», «Помасажуй шию» або «Використовуй стару ідею». Фокус в тому, що тут немає прямих інструкцій до дії, і в кожній раді дві людини можуть бачити два різних рішення проблеми. Картки можна зробити самому і висипати їх, наприклад, у вазу або скористатися підказками онлайн.

Категорія: Поради для бізнесу | Переглядів: 1272 | Додав: adminA | Теги: 8 ефективних вправ, розвиток творчої особистості | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]