phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

22:19
Батьківщину сучасних яблук генетики знайшли


Батьківщіною яблук виявився Казахстан

Китайські й американські вчені встановили, що сучасні домашні яблуні в основному походять з Казахстану.

З'ясувалося, що яблука з казахських степів поширювалися на схід і захід уздовж Великого шовкового шляху, пише The Guardian .

Яблука, які ми знаємо сьогодні, це різновиди виду Malus domestica. Давно відомо, що вони походять від виду дикого яблука з Центральної Азії. Однак уточнити місце, звідки розповсюдилась популяція домашніх яблук, вдалося тільки зараз.

Дослідники з США та Китаю аналізували генетичні дані 117 різних сортів яблуні, які належали до 24 видів. Порівнюючи геноми різних сортів і характеристики їх плодів, команда змогла відновити еволюційну історію плода.

"Наші дослідження - це перший аналіз геномного рівня, який присвячений еволюційної історії яблук", - сказав один з авторів дослідження, Ян Бай з Інституту Бойса Томпсона в Корнельському університеті.

Дані дослідження припускають, що близько 46% генома сучасних домашніх яблук, швидше за все, передається з рослин з Казахстану, ще 21% - від європейського сорту, відомого як Crabapple, а 33% - з невизначених джерел.

Ключовим фактором в еволюції цих рослин на Заході і Сході, як показав генетичний аналіз, виступав Шовковий шлях, уздовж якого вони поширювалися разом з торговцями і мандрівниками. "Торговці йшли по всьому Євразійському континенту в обох напрямках. Вони поширювали насіння предків яблука на своєму шляху", - підкреслив Ян Бай.

Додамо, що назва найбільшого міста Казахстану - Алмати - перекладається як "яблучний".

Категорія: Цікаві тести | Переглядів: 1192 | Додав: adminA | Теги: генетики, батьківщина сучасних яблук | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]