phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

19:04
Безкоштовних стоматологічних послуг населення не отримує

 

В Україні нараховується близько 2 тис. комунальних стоматологічних поліклінік. Аудитори Рахункової палати перевірили ефективність використання медичної субвенції на загальні та спеціалізовані стоматологічні поліклініки у Львівській і Рівненській областях у 2015–2017 роках (відповідно 103,9 та 38,5 млн грн), передає Управління інформаційної політики.

 - Аудит засвідчив, що гарантовані державою безкоштовні стоматологічні послуги не надавалися населенню. Фактично 90 % асигнувань йшли на оплату праці персоналу поліклінік і лише 6% – на придбання медикаментів, пломбувальних та інших витратних матеріалів. Розмір цих видатків у розрахунку на одного пацієнта становив 1–1,5 гривні, - йдеться у повідомленні.

- По суті, мета державою не досягнута. Програма про надання громадянам гарантованої державою безоплатної медичної допомоги у сфері стоматології, затверджена Урядом у 2002 році, апріорі не могла бути виконана через завідомо недосконалий обсяг фінансування­­, – відзначив заступник Голови Рахункової палати Андрій Майснер, представляючи звіт на засіданні інституції.

Через відсутність чітких норм гарантованого обсягу стоматдопомоги, які має підготувати МОЗ, обґрунтоване планування (у тому числі в складі медичної субвенції) необхідних фінансових ресурсів на функціонування стоматологічних поліклінік неможливе. Видатки з місцевих бюджетів обох областей визначалися за залишковим принципом. Таким чином,львівські комунальні стоматологи профінансовані минулого року на 77 %, рівненські – на 73%.

Сутність контрольного заходу ілюструє оголошення в Рівненській міській стоматологічній поліклініці, яка отримала кошти медичної субвенції з державного бюджету: «У зв’язку з недостатнім фінансуванням медицини загалом та стоматології зокрема та керуючись статтею 18 Основ законодавства України про охорону здоров’я, в поліклініці приймаються благодійні внески від громадян, установ, організацій для підвищення якості надання стоматологічних послуг».

Заступник Голови Рахункової палати Андрій Майснер відзначив: «Це красномовне свідчення «ефективності» державної програми. Це питання, перш за все, до Міністерства охорони здоров’я і місцевих органів влади».

Благодійні внески від фізичних і юридичних осіб фактично стали прихованою формою надання платних стоматологічних послуг і прямим свідченням незабезпечення безкоштовними послугами населення. Держава, по суті, несвідомо створила передумови для заробляння коштів сторонніми особами, які використовують персонал і матеріально-технічну базу стоматологічних поліклінік, що фінансуються державою.

 - Державні ресурси пішли як вода у пісок. Позитив лише в тому, що кошти пішли на заробітну плату для лікарів, але ж за бортом лишилися незахищені верстви населення, які не мають можливості отримати безкоштовні стоматологічні послуги, – відзначив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан, – людям за де-юре безкоштовні послуги доводиться платити. То чи є доцільність взагалі в цій субвенції? Необхідно змінювати механізми спрямування бюджетних асигнувань на надання безкоштовних стоматологічних послуг. В тому вигляді, в якому програма існує сьогодні – це неефективне використання бюджетних коштів.

Рахункова палата вважає за доцільне Уряду доручити МОЗу визначити перелік і обсяг стоматологічної допомоги, що має надаватися комунальними стоматполіклініками громадянам безоплатно з наступним відшкодуванням цим закладам вартості наданих послуг за рахунок медичної субвенції з державного бюджету, а також розробити поетапний план дій реформування надання стоматологічної допомоги громадянам України у рамках реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення.

Заступник Міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський, присутній на засіданні, підтримав у повному обсязі пропозиції Рахункової палати щодо необхідності реформування системи надання безоплатних стоматологічних послуг громадянам і сказав, що МОЗ готове долучитися до цієї роботи.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 709 | Додав: adminA | Теги: населення, безкоштовні стоматологічні послуги | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]