phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

14:47
«Біонічне серце» з можливістю бездротової зарядки вперше вживили пацієнту

Вперше пацієнту вживили «біонічне серце» з можливістю бездротової зарядки

Лікарі з Казахстану заявили про успішну операцію із вживлення механічного серцевого насоса, який заряджається від бездротової мережі ізраїльським пристроєм. Це перший такий бездротовий пристрій, імплантований у тіло людини, завдання якого – допомагати серцю перекачувати кров.

Більше 50 років тому лікарі вперше імплантували механічний серцевий насос, відомий як пристрій шлуночкової підтримки (ventricular assist device, VAD), в грудну клітку пацієнта, серце якого не могло самостійно перекачувати кров. З тих пір пристрої врятували незліченну кількість життів. Тепер технологія вийшла на новий рівень: вченим вперше вдалося вживити в груди 24-річного чоловіка з Казахстану, який страждає від серцевої недостатності останньої стадії, пристрій, який заряджається бездротовим способом. Операція була проведена в Національному дослідницькому центрі кардіохірургії в Астані, йдеться в повідомленні ізраїльської технологічної компанії Leviticus Cardio, пише naked-science.

Зазвичай VAD заряджається через шнур живлення, який підключений до пристрою і виходить з отвору в черевній порожнині пацієнта. Провід підключається або безпосередньо до електричної розетки для зарядки пристрою, або до зовнішнього акумулятора.

Пацієнти з традиційними VAD завжди повинні мати під рукою запасні батареї на випадок збою або розрядки тієї, яку вони використовують. На заміну акумулятора у них є не більш п'ятнадцяти хвилин, перш ніж перестане працювати серцевий насос. Отвір, через який проходить шнур живлення, крім іншого, вважається сприятливим середовищем для появи інфекцій, тому пацієнти повинні проявляти обережність при контакті з цією областю.

Бездротовий VAD не потребує дротів завдяки системі зарядки, створеній ізраїльською технологічною компанією Leviticus Cardio. Система складається з індуктивної котушки приймача, акумулятора внутрішнього контролера – всі вони імплантовані в груди пацієнта. Від одного заряду пристрій може пропрацювати близько восьми годин, а щоб його зарядити, необхідно надіти жилет, який містить зовнішню котушку, яка заряджає внутрішню котушку з допомогою електромагнетизму. Монітор на зап'ясті допомагає відслідковувати рівень батареї VAD, а при розрядці або серйозних несправності спрацьовує внутрішна вібраційна сигналізація. На випадок якщо щось піде не так з бездротовою системою зарядки, передбачена опція резервного живлення традиційним способом.

Провідний спеціаліст з систем VAD Нір Уріель (Nir Uriel), який, однак, не брав участі в створенні VAD від Leviticus Cardio, назвав цей пристрій значним поліпшенням якості життя пацієнта. Тепер людина може вільно виконувати свої повсякденні справи, не турбуючись про підключення до джерела живлення через провід, і на кілька годин може забути про необхідність бути підключеним до мережі. За його словами, медична спільнота, кардіологи, кардіохірурги, координатори VAD і пацієнти кілька десятиліть чекали цього винаходу.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, від серцево-судинних захворювань щороку помирає 17,9 мільйона чоловік, що складає 31 відсоток всіх смертельних випадків у світі. Ці захворювання, які в основному виявляються в вигляді серцевих нападів і інсультів, викликані вживанням тютюну, нездоровим харчуванням, відсутністю фізичної активності та зловживанням алкоголю.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 697 | Додав: adminA | Теги: бездротова зарядка, вживлення пацієнту, «біонічне серце» | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]