phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

18:35
Болі в серці - про що це говорить

Про що говорять болі в серці?

Отже, у людини з’явився біль у лівій половині грудної клітки, там, де знаходиться серце. Про що це може говорити?

Біль в серці

1. Біль після фізичного навантаження

Якщо він виникає нападами і пов’язаний з фізичним навантаженням; зосереджений за грудиною (може віддавати в ліву руку, шию, нижню щелепу, під лопатку) і відчувається як тиск, стиск — не варто відкладати візит до кардіолога. Швидше за все ми маємо справу з проявом стенокардії — однією з форм ішемічної хвороби серця.

Як перевіритися? Зробити електрокардіограму (ЕКГ), стрес-ЕКГ (запис кардіограми при навантаженні) і добове моніторування ЕКГ за Холтером.

2. Біль при застуді

Таку біль теж не слід залишати без уваги. Вона може бути як реакцією на мікробні токсини, так і першою ластівкою ревматизму або ендокардиту (запалення внутрішньої оболонки серця).

Як перевіритися? Уточнити причину болю допоможе кардіолог або ревматолог, який ретельно вислухає серцеві тони, призначить загальний і біохімічний аналіз крові, ЕКГ, УЗД серця та інші необхідні дослідження.

3. Біль у спокої

Тривалий ниючий, колючий біль, розлитий по лівій половині грудей, виникає у спокої, часто на тлі хвилювання? Це нервове. Найбільш вірогідні причини – вегетативна дисфункція і депресія.

Як перевіритися? Проконсультуватися з психоневрологом. Ні в «психи» вас ніхто записувати не буде, а без лікування ці недуги можуть завдати серйозної шкоди і здоров’ю, і настрою.

4. Біль при рухах

Біль у лівій половині грудної клітки не завжди пов’язаний з серцем, особливо у молодих людей. Якщо при глибокому диханні, поворотах тулуба і рухах руками з’являються колючі болі в області серця – не поспішайте зараховувати себе до «сердечників». Причину неприємних відчуттів має сенс пошукати серед захворювань опорно-рухового апарату. У першу чергу варто виключити остеохондроз грудного відділу хребта, сколіоз, запалення міжреберних нервів і м’язів.

Як перевіритися? Сходити до невролога або ортопеда, а впоратися з болем допоможуть протизапальні препарати, мануальна терапія і лікувальна гімнастика.

5. Біль, пов’язаний із прийомом їжі

Трапляється, що «серце» починає нити при переїданні, після прийому жирної або гострої їжі, або, навпаки, на голодний шлунок. Такий біль виникає через загальну іннервацію серця і органів черевної порожнини, і може бути проявом гастриту, виразкової хвороби шлунка, панкреатиту, холециститу або здуття кишечника.

Як перевіритися? Розпізнати джерело болю допоможе терапевт, можливо, знадобиться консультація гастроентеролога.

6. Біль з висипом

Різкий біль в грудній клітці, особливо в поєднанні з висипаннями на шкірі по ходу міжреберних проміжків, з’являється при оперізувальному герпесі. Хворіють їм, як правило, дорослі, тому що у дітей той же вірус викликає всім відому вітрянку.

Як перевіритися? Це до дерматолога або інфекціоніста, в арсеналі яких є противірусні і знеболюючі засоби.

Трапляється, що ніякого болю в області серця немає, але відчуття, що «щось не так» не проходить. А все тому що серце:
«Неправильно» стукає

1. Відчуття «зайвих» ударів серця

Трапляється, що серед нормального ритмічного биття серця прослизають як би зайві, позачергові удари, після яких зазвичай слідує пауза. Ці позачергові скорочення серця називаються екстрасистолами. Вони можуть виникати і у абсолютно здорових людей (до 1500 на добу). В такому випадку вони зазвичай не відчуваються людиною і не представляють небезпеки для здоров’я. Якщо екстрасистол багато і вони заподіюють дискомфорт, не втрачайте часу – йдіть до лікаря.

Як перевіритися? Діагностикою і лікуванням таких захворювань займається кардіолог. Як правило, проводиться добове моніторування ЕКГ за Холтером для з’ясування виду і кількості екстрасистол. Щоб докопатися до причини «зайвих» ударів, пацієнтів направлять на додаткове обстеження.

2. Дуже швидке серцебиття

Швидке серцебиття, або тахікардія, може бути нормальною реакцією на фізичне або емоційне навантаження, підвищення температури тіла. Якщо прискорене серцебиття виникає у спокої, причому пульс розганяється до 160-180 ударів в хвилину (його буває складно порахувати), при цьому паморочиться голова або настає непритомність, такий стан називається пароксизмальною тахікардією.

Як перевіритися? Порахувати пульс. Якщо він зашкалює за 180-200 ударів в хвилину – викликайте «швидку». Лікарі зупинять пароксизм і направлять у лікарню, де фахівці в спокійній обстановці займуться пошуком причин цього стану і профілактичним лікуванням.

3. Неритмічне серцебиття

Якщо серце раптом застукало «вроздріб», тобто удари йдуть через різні проміжки часу – увага! Швидше за все, це напад миготливої аритмії.

Як перевіритися? Перевірятися будете потім, а зараз негайно телефонуйте в швидку.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 671 | Додав: adminA | Теги: що це, болі в серці | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]