phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

10:01
Чим він так корисний - гарбуз

 

Гарбуз — один із найцінніших і найпоживніших плодів-дарів осені. Плоди цієї «сонячної ягоди», як ще називають гарбуз, можна не тільки застосовувати в якості корисного дієтичного продукту, але й як лікарський засіб.

Гарбуз — «сонячна ягода», джерело вітамінів для здоров’я.
Поживні властивості гарбуза відомі людству з давніх часів. Так, гарбуз, цей яскравий і сонячний плід, що нагадує сонце, вирощували ще стародавні мексиканці. А Ібн-Сіна, більш відомий на ім’я Авіценна, докладно описував у своїх медичних трактатах лікувальні властивості гарбуза.

Чим же корисний гарбуз — «сонячна ягода»?

Гарбуз містить унікальний комплекс вітамінів і мінералів, який відмінно засвоюється організмом. Цікаво те, що гарбуз може зберігатися протягом року при кімнатній температурі, і при цьому його корисні властивості тільки поліпшуються.

Що міститься в гарбузі?

— білки, вуглеводи, клітковина;

— вітаміни: А, С, Т, Е, D, РР, К, В1, В2, В12. Вітамін Т — досить рідкісний вітамін. Відповідає за згортання крові, прискорення обмінних процесів в організмі та утворення тромбоцитів;

— фруктоза, глюкоза, сахароза;

— каротин і пектинові речовини. У гарбузі міститься в 5 разів більше каротину, ніж у моркві. Відомо, що в нашому організмі каротин перетворюється на вітамін, А — потужний антиоксидант;

— мінеральні речовини — марганець, залізо, кобальт, фтор, магній, калій, мідь, кальцій, цинк, фосфор, йод;

— 90% гарбуза — вода;

— гарбуз містить — 23 ккал на 100 г продукту, добре засвоюється організмом і тому рекомендується для дитячого та дієтичного харчування.

Як бачите, гарбуз — дуже цінний подарунок осені, містить масу корисних речовин, так необхідних нам для підтримки здоров’я. Корисний як сам гарбуз, в сирому або звареному вигляді, так і його насіння.

Корисні властивості гарбуза

Корисні властивостей гарбуза були відомі ще за часів Авіценни. Ось що він писав про цю «сонячну ягоду»: «Відвар гарбуза корисний за кашлю і болю в грудях, що виникають від жару. Вичавлений сік гарбуза, особливо в суміші з рожевим маслом, заспокоює гарячий біль у вусі. Він допомагає при пухлинах в мозку і корисний від болів у горлі. Вичавленим соком гарбуза капають у ніс від зубного болю. Гарбуз — ліки, що породжують велику вологість у шлунку; він припиняє спрагу».

Насіння гарбуза позбавляє від кишкових паразитів, у тому числі, від глистів.
Визнає дивовижні цілющі властивості гарбуза й офіційна медицина: на основі гарбуза індійськими вченими був розроблений препарат пепозин, що перешкоджає розмноженню туберкульозних паличок.

Гарбуз:

— покращує процес травлення, корисний при гастриті, коліті тощо. Має проносну дію. При кишкових коліках рекомендують вживати сік гарбуза;

— насіння гарбуза позбавляє від кишкових паразитів, у тому числі, від глистів;

— м’якоть гарбуза особливо корисна при подагрі, холециститі, гіпотонії, лікуванні різних пухлин, неврозі;

— гарбуз особливо рекомендується тим, хто страждає від залізо-дефіцитної анемії. Завдяки калію, вживання гарбуза покращує якість крові, зміцнює стінки судин і нормалізує тиск;

— покращує роботу нирок і печінки. Впливає на розчинення каменів у сечовому міхурі та нирках. Допомагає при лікуванні захворювань сечовидільної системи, стимулює біохімічні процеси в печінці;

— очищує організм від токсинів, поганого холестерину і шлаків. Пектини — водорозчинні харчові волокна — покращують рухові функції кишечнику, виводять з організму радіонукліди, допомагають швидкому рубцюванню виразок;

— покращує зір;

— покращує імунітет;

— зменшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, в тому числі, гіпертонії та атеросклерозу;

— виводить з організму зайву рідину;

— допомагає в боротьбі із зайвою вагою;

— попереджає появу карієсу та витончення емалі зубів;

— зменшує дратівливість, покращує сон, пам’ять, увагу;

— покращує настрій, допомагає подолати втому, стрес, апатію;

— зовнішнє застосування: лікує шкірні запалення, опіки та нариви. Для лікування виразкових ран, що не загоюються, особливо ефективний відвар із квіток гарбуза.

— в косметології: перешкоджає появі ранніх зморшок, покращує загальний вигляд шкіри. Допомагає зміцнити нігті та волосся.

Але не слід забувати й про протипоказання у вживанні гарбуза. «Нестиглий гарбуз дуже шкідливий для шлунка, навіть для шлунків підлітків та юнаків, і від цієї біди немає іншого засобу, крім блювання. Якщо відварити сік гарбуза з медом і покласти туди соди, то це пом’якшує шлунок. Те ж саме буде, якщо зарити гарбуз у гаряче вугілля, спекти його як він є, а потім пити його сік із цукром. Він надзвичайно шкідливий для кишок», — так писав Авіценна.

Але все ж, у гарбуза не так багато протипоказань до вживання. Не рекомендується вживати гарбуз при:

— порушенні кислотно-лужного балансу: гарбуз здійснює потужну лужну дію;
— виразці шлунка та дванадцятипалої кишки;

— гастриті зі зниженою кислотністю шлункового соку;

— важких формах цукрового діабету.

Корисні страви з гарбуза

Гарбуз можна додавати в овочеві супи, запікати, смажити, варити, готувати кашу.

На основі гарбуза індійськими вченими був розроблений препарат пепозин, що перешкоджає розмноженню туберкульозних паличок.

Варений гарбуз

Гарбуз потрібно очистити від шкірки та насіння, нарізати, залити гарячою підсоленою водою і варити 15–20 хв в каструлі із закритою кришкою. Зварений гарбуз можна вживати з олією, сметаною.

Печений гарбуз

Цілий або розрізаний навпіл гарбуз покласти на деко і запекти в духовці. Коли гарбуз буде готовий, його розрізають, видаляють шкірку та насіння.

Смажений гарбуз

Гарбуз очистити від насіння та шкірки, нарізати, підсолити, обваляти в борошні та обсмажити на сковороді з маслом до готовності.

Каша з гарбуза

Гарбуз очистити від шкірки та насіння, нарізати на дрібні шматочки. Закип’ятити молоко, додати в нього порізаний гарбуз, трохи посолити і довести до кипіння. В готову кашу покладіть шматочок масла. При варінні гарбузової каші можна додати крупу, наприклад, пшоно.

 

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1388 | Додав: adminA | Теги: чим він так корисний - гарбуз | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]