phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

17:13
Чому курців більше тягне хильнути, ніж інших

Науковці пояснили, чому курців більше тягне хильнути, ніж інших

Дослідники виявили негативний зв'язок нікотину з алкоголем. Нікотин не збільшує, а зменшує вплив мозку на алкоголь і тим самим призводить до збільшення дози випивки, пише Fedpost.

Мало хто думає про нікотин і алкоголь як про наркотики, але це так - вони діють на ті ж нервові центри, що й наркотичні речовини, і викликають залежність. Куріння і випивка тісно пов'язані: нікотин підвищує тягу до алкоголю; ті, що почали курити змолоду, в зрілі роки більше п'ють; курці страждають алкоголізмом приблизно вдесятеро частіше, ніж ті, хто не курить. Дослідники показали, що куріння і алкоголь в комплексі швидше призводять до старіння мозку.

Цей феномен добре відомий, але лише недавно вчені розшифрували його механізм. Фахівці Медичного коледжу Бейлора в Х'юстоні, США, під керівництвом професора Джона Дені, експериментуючи на щурах, виявили, що доза нікотину змінює реакцію мозку на алкоголь. Про цю роботу вчені розповіли в журналі Neuron.

Дослідники вводили внутрішньочеревно щурам нікотин в дозі 0,4 мг/кг (для порівняння - одна міцна сигарета містить 0,8-0,9 мг нікотину). Через три години тваринам пропонували 2-4-відсотковий розчин спирту і залишали їм "випивку" на 45 хвилин. Вони від неї не відмовлялися. Ці алкогольні сеанси повторювалися протягом чотирьох днів, і щоразу щури, яким вводили нікотин, випивали помітно більше, ніж контрольні тварини: в середньому 97 грамів і 75 грамів алкоголю на кілограм ваги, відповідно. Ефект істотний і вражає своєю стійкістю, адже нікотин щурам вводили всього один раз.

Щоб пояснити цей феномен, науковці визначали вміст деяких нейромедіаторів (речовин, які передають сигнали між нейронами в синапсах) і гормонів у крові й у мозку. Їх цікавила ділянка головного мозку під назвою "вентральна область покришки", залучена у систему отримання задоволення. Провівши складні експерименти, американські дослідники запропонували наступний механізм.

Коли людина (або пацюк) випиває, його нейрони активно виробляють дофамін, який зазвичай називають гормоном задоволення, хоча це не гормон, а нейромедіатор. Однак у щурів, які отримали перед випивкою ін'єкцію нікотину, рівень дофаміну в мозку і крові приблизно на 40% нижчий, ніж після однієї лише дози алкоголю. Цей ефект зберігається принаймні протягом 15 годин після нікотинової ін'єкції і зменшується через 40 годин. У результаті "прокурений" щур (або людина) не отримує від алкоголю очікуваного задоволення і тому випиває більше. Систематичне збільшення порції - неминучий шлях до алкоголізму

Нікотин не діє на рецептори дофаміну безпосередньо. Він впливає на вивільнення глюкокортикоїдів і інших гормонів стресу. Ці гормони, в свою чергу, активують синтез гама-аміномасляної кислоти (ГАМК), яка гальмує роботу нейронів, зокрема пригнічує відгук розташованих у певній ділянці мозку дофамінових нейронів на алкоголь. Зрештою пацюки під дією нікотину більше п'ють.

Оскільки в цьому згубному зв'язку куріння з алкоголем беруть участь гормони стресу і нейромедіатори, можна, впливаючи на них, спробувати боротися з алкоголізмом, міркують науковці. Наприклад, якщо заблокувати рецептори стресових гормонів або ГАМК, нікотин не збільшить споживання алкоголю.

Раніше повідомлялось, що люди з високим інтелектом частіше зловживають алкоголем, з'ясувала група науковців зі США та Великої Британії під час проведеного дослідження. Пояснень такої закономірності дослідники поки що не знайшли.

Раніше повідомлялося, що дослідники з Чилі працюють над вакциною, яка допоможе алкоголікам подолати погану звичку. Завдяки препарату відчуття важкого похмілля виникає вже після кількох келихів пива.

Крім того, британські експерти стверджують, що алкоголь більш шкідливий для людини і суспільства загалом, аніж наркотики.

Україна втрачає щороку більш як 40 тис життів, загублених саме алкоголем. Це близько 8 тис отруєнь алкоголем, майже 8 тис - кардіопатій тощо. Це й інші захворювання, а також нещасні випадки, які трапляються через вживання алкоголю: куріння в ліжку в нетверезому стані - людина згоріла, або, наприклад, вийшла або виїхала на трасу напідпитку, як результат - ДТП і трагічні наслідки.


Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1350 | Додав: adminA | Теги: курців більше тягне хильнути, ніж інших | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]