phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

13:29
Чому розумова робота втомлює більше, ніж фізична - вчені пояснили
Розумова робота іноді може викликати більше почуття втоми, ніж фізична. Це пов’язано з тим, що робота мозку потребує значної кількості енергії та може призводити до накопичення різних метаболічних продуктів, включаючи глутамат.

Глутамат — це один із головних нейромедіаторів у мозку, який відіграє ключову роль у передачі нервових імпульсів. Його надмірне накопичення чи незбалансоване вивільнення можуть спричинити почуття втоми, вважають нейробіологи Паризького інституту мозку (Франція).

Глутамат: корисний та небезпечний

Дослідники кілька років намагалися зрозуміти, чому розумова робота викликає перевтому. Вони вивчили низку гіпотез. У тому числі й ту, яка стверджувала, що внаслідок тривалих розумових зусиль хімічні сполуки, які необхідні для мозку, у тому числі й глюкоза, виснажуються. Іншими словами, мозок через деякий час починає відчувати нестачу в «паливі».

Декілька років тому виникла ще одна гіпотеза. Фахівці помітили, що після тривалої роботи активність мозку у латеральній префронтальній корі знижується. Однак не могли зрозуміти чому. Відповідь на своє запитання вони знайшли у статті, опублікованій у журналі Current Biology («Сучасна біологія»). Як виявилося, під час інтенсивної розумової роботи у префронтальній корі мозку накопичується глутамат.

Глутамат відповідає за передачу інформації в головному мозку, а також за процеси пам’яті та здатність до навчання. Однак у надмірних кількостях може бути токсичним.

Мозок втомлюється від надлишку глутамату

Французькі вчені провели експеримент за участю 40 добровольців. Їх розділили на дві групи, тестову та контрольну. Учасники першої групи мали протягом шести годин вирішити два складні завдання. Допускалося лише дві перерви по 10 хвилин. Учасникам другої групи дісталися легші завдання.

Наприкінці експерименту учасники першої групи були помітно втомленими — в них звузилися зіниці, опухлі очі. Подальші тести показали, що вони схильні приймати прості рішення, які давали негайні результати. У контрольній групі таких симптомів не було.

Дослідники, використовуючи магнітно-резонансну спектроскопію, виміряли рівні хімічних речовин у мозку учасників. Респонденти з першої групи мали вищу концентрацію глутамату у бічній префронтальній корі, ніж учасники контрольної групи. У них також спостерігалися вищі рівні дифузії глутамату. Це означає, що їхні молекули рухалися швидше.

За словами керівника дослідження Антоніуса Вілера, це вказує на те, що глутамат накопичувався поза клітинами — у місцях, де ніщо не обмежує його здатність рухатися. Це підтверджує гіпотезу про те, що надлишок глутамату у бічній префронтальній корі змушує вимагати більше енергії для подальшої активації префронтальної кори. Потім запускається своєрідний регуляторний механізм, через який знижується ефективність когнітивних функцій.

Надлишок глутамату в мозку не тільки викликає розумову втому, а й робить людей схильними до ухвалення менш вимогливих рішень, кажуть вчені. Для того, щоб цього уникнути, експерти радять дотримуватися наступних правил.

Переосмисліть завдання. Розподіліть складніші й вимогливі завдання на ранні години дня, коли розумова працездатність вище.

Робіть перерви. Вони допоможуть знизити надлишок глутамату у мозку та, відповідно, почуття втоми.

Плануйте завдання, це допоможе працювати ефективніше.
Категорія: Поради щодо працевлаштування | Переглядів: 299 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]