phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

18:24
Цього сезону на грип захворіють 5 млн українців

 

Українці масово хворіють на грип та ГРВІ. Тільки згідно з офіційною статистикою, за даними Міністерства охорони здоров'я, нині в країні хворіє 310 тисяч осіб, передає "Сегодня".

"За останній тиждень в Україні захворіли близько 157 тисяч українців. Тобто зараз хворі 367 осіб на 100 тис. населення, з яких 80% – діти до 17 років", – розповів "Сегодня" головний лікар Українського центру моніторингу захворювань МОЗ Роман Родина.

Хвороба торкнулася вже майже всіх регіонів країни. Згідно зі статистикою МОЗ, найвищий показник захворюваності фіксують зараз на півночі України. Наприклад, у Київській області хворіє 746 осіб на 100 тисяч населення (в середньому по Україні на цей час зазвичай хворіє 350-370 осіб на 100 тис.).

Також середню позначку сезонної захворюваності перевищено в Чернігівській, Запорізькій, Дніпропетровській, Полтавській, Херсонській, Донецькій і Луганській областях. Найменше українці хворіють поки що на Заході.

А ось епідеміологи дивляться на таку статистику з великою недовірою. "Реальна ситуація – набагато гірша. Сміливо множте на п'ять, адже багато хто не звертається до лікарів з ГРВІ, – зауважує заввідділу вірусних інфекцій Інституту епідеміології ім. Громашевського Алла Мироненко. – Люди стали більше хворіти через похолодання".

За прогнозом лікарів, піку захворюваність на вірус грипу цього сезону досягне в січні 2017 року. Цей вірус підхопить народу не менше, ніж минулої зими, яка запам'яталася Україні статистикою смертності серед хворих.

Нагадаємо, торік на грип захворіло 5,8 млн українців, з яких 390 осіб – померли.

За словами лікарів, цього року до нас прийдуть три штами вірусу грипу: штам A/H1N1 "Каліфорнія", "Брісбен" групи "В" і новий для України грип групи "A" H3N2 "Гонконг". До його групи ризику потраплять люди похилого віку і діти до 5 років, кажуть медики.

"Вакцини від грипу немає, але ми чекаємо. У МОЗ обіцяли, що наприкінці жовтня з'явиться. Імунітет після вакцинації з'явиться лише через два тижні. Тому навіть якщо ми зробимо щеплення в середині листопада, то встигнемо "зашитися" від вірусу", – каже епідеміолог Алла Мироненко.

У відомстві підтверджують, що вакцину закупили і чекають її днями, після отримання її розподілять по регіонах. Щеплення від грипу можна зробити в державних поліклініках і приватних клініках. Вартість самої вакцини близько 200 грн.

Іноді українці, плутаючи грип з застудою, не звертаються вчасно до лікаря. "Грип легко відрізнити, – каже головний епідеміолог Одеської області Людмила Самоненко. – ГРВІ розпочинається з нежитю чи болю в горлі, а грип – з різкого підйому температури, болях у м'язах і суглобах, щемливого болю за грудиною. Якщо наступної доби не стало краще, йдіть до лікаря".

За словами дільничного лікаря Ріти Гофман, врятувати від захворювання зможе своєчасне прийняття противірусного препарату.

"Як тільки ви відчули перші симптоми і зрозуміли, що ризикуєте захворіти – не зволікайте, прийміть препарат від грипу. У профілактичних цілях одна таблетка не зашкодить, а в разі піку врятує вас від розвитку недуги", – каже лікар. Також лікарі радять частіше мити руки, бувати на свіжому повітрі і їсти цитрусові.

Самим українцям радять уникати людних місць.

"Ми, наприклад, в пік захворюваності не ходимо до кінотеатру, – розповідає мешканка Сіверськодонецька Марія. – Потрібно уникати приміщень, де багато людей дихають спільним повітрям. Також помітила, що якщо ходить грип, холодна і волога погода, краще не вести дитину на ранок – захворіє".

Нагадаємо, 24 жовтня Кабмін пообіцяв підвищити рівень вакцинації українців.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1192 | Додав: adminA | Теги: грип, Цього сезону, захворіють 5 млн українців | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]