phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

12:28
Де можна відпочити на Закарпатті: поради

Закарпаття - це унікальне місце, де є гори, замки, вина, автентична кухня, джерела мінеральних і термальних вод, озера. Тут проживає близько 70 різних народностей: українці, угорці, румуни, цигани, словаки, німці та ін.

На Закарпатті є велика кількість озер. Найбільш відомим і привабливим є озеро Синевир, яке розташовано в Міжгірському районі. До речі, детальніше про Міжгір'я можна прочитати онлайн. Щодо озера, то воно займає площу 5 га в Національному природному парку, що вражає своєю невимовною красою. У ньому зберігся ліс в своєму споконвічному первозданному вигляді і кілька високогірних лугів. У заповіднику охороняються рідкісні та зникаючі види рослин, представники тваринного і пташиного царств.

Також зауважимо, що Міжгірський район - це один із найчистіших екологічних куточків у всій Україні і потрапити сюди - дійсно мрія кожного Українця. У північній частині Міжгір'я, розкинулось маленьке село Пилипець, що є другим по висоті, гірськолижним курортом і має найдовші в країні лижні траси, довжина яких понад 20 км. В самому селі весь рік працює канатна дорога, що зветься Боржавськими підйомниками і простягається повз Боржавську полонину.

На Закарпатті також є і сольові озера, які мають в своєму складі цілющі грязі. Наукові дослідження підтвердили, що вода схожа з мінеральним складом Мертвого моря. Такі озера знаходяться недалеко від сіл Нересниця та Теребля, смт Солотвино.

Мінеральні питні води Закарпатського регіону роблять благотворний вплив на органи шлунково-кишкового тракту, опорно-рухову і нервову систему організму людини. Села Свалява, Шаян, Галун найбільш багаті на наявність цілющих вод.

Термальні води Закарпаття відомі тим, що вони придатні для лікування різних захворювань, таких як: нервові, шкірні, серцево-судинні, опорно-рухових. Ці води поділяються на хлоридно-натрієві, бромні, сірководневі, борні, йодо-борні та ін. Курорти з наявністю всіляких термальних джерел, знаходяться в Косино, Лумшори, Берегове.

У цій області дуже багато водоспадів, але найбільш красивим і одним з найбільш повноводних є - Шипот, що знаходиться в селі Пилипець. Помилуватися його каскадами можна в усі пори року, але навесні, коли тануть сніги, він більш повноводний. Влітку сюди приїжджають рідновіри, для того щоб відсвяткувати Івана Купала, з усіма традиціями і колоритом.

Замок "Паланок" - є найбільш красивим в цьому регіоні. Він має багату історію з безліччю легенд. Замок знаходиться в містечку Мукачево на горі Замковій, яка є вимерлим вулканом. Точної дати його заснування в історичних літописах, не знайдено. Назва замку з'явилося завдяки зміцненню навколо його периметра в водяному рові - частоколу-паланку. За всю свою історію він кілька разів змінював господарів. Кожен з його власників, привносив щось своє в архітектуру і стиль. Наймасштабніші зміни в замку відбулися при Федорі Коріятовичу. У наш час на його території знаходиться музейний комплекс. На території Закарпаття є й інші не менш знамениті замки: Ужгородський, Хустський, Чинадієво (Сент-Міклош), Невицький замок та ін.

Закарпаття - це край багатий на виноградники. Є безліч дегустаційних залів і винних підвалів. Винний зал "Шардоне" знаходиться в Ужгороді недалеко від середньовічного замку. Цей винний підвал раніше належав графу Другетті. Тут зібрана колекція ексклюзивних закарпатських вин, на кшталт "Троянди Закарпаття". Дегустаційні зали також знаходяться в Береговому та Мукачеві. Щороку в горах Закарпаття проводиться фестиваль вина.

Кухня Закарпаття має свій унікальний колорит, так як вона сформувалася під впливом різних культур. Ось деякі з страв: рокіт-крумплі, квасоля з капустою, кнедлики, токан, бограч, кремзлики, гомбовці, кляганіць, леквар та ін. Можна все пробувати і не перепробувати. Якщо ви зупинитеся не в готелі, а в приватному будинку, то гостинні господарі, обов'язково приготують деякі з страв на ваше замовлення.

От і все. Збирайте валізи і в дорогу.

Категорія: Туристичні поради | Переглядів: 1201 | Додав: radymo | Теги: Міжгір'я | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]