phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

22:26
Для життя людини - значення прісної води

 

За останніми підрахунками до 2025 року більше 3,5 млрд. чоловік будуть жити в районах з гострою нестачею води. Тому вчені всього світу зараз в пошуках екологічно безпечного способу видалення солі з морської води.
Цінність прісної води

Глобальна зміна клімату і перенаселення несприятливо впливають на запаси прісної води. У найближчі роки, прісна вода може стати рідкісним і дорогим товаром. Результати дослідження, представлені в Тромбеї на симпозіумі з опріснення та повторного використання води, пропонують новий погляд на видобуток прісної води і описують альтернативи чинному дорогому і неефективного способу опріснення.
Регіони з дефіцитом прісної води

Прадип Теварі, вчений з Відділу з опріснення в Баба центрі атомних досліджень в Мумбаї, Індія, звертає нашу увагу на те, що зростання попиту на воду в Індії продиктоване зростанням населення і швидкістю сільськогосподарської та промислової експансії. Він наполягає на необхідності цілісності підходу до питання опріснення морської води в прибережних районах, а також до збору дощової води, особливо під час сезону мусонів.

Мінакши Джейн з служби по захисту навколишнього середовища в Джайпурі звертає увагу на енергетичну проблему, що стоїть перед регіонами з невеликими запасами прісної води. Так як опріснення вимагає величезних енергетичних затрат відбувається перевитрата копалин енергоресурсів, які можна не витрачати на видобуток прісної води. Запаси викопного палива не нескінченні і повинні бути збережені для інших основних видів їх застосування.
Альтернативні джерела опріснення

Джейн підкреслює, що потрібно пробувати використовувати для опріснення води такі енергоджерела, як:

    енергія вітру;
    сонця;
    хвиль.

Причому можна дуже вигідно поєднувати вироблення електроенергії та опріснення, що може мати значний вплив на зниження викидів парникових газів. «Використання ядерної енергії для опріснення морської води має величезний потенціал", - додає Джейн.
Плаваюча АЕС

Розробка плаваючої АЕС є одним з найдивовижніших рішень проблеми опріснення. Вчені з департаменту фізики SLIET в Пенджабі стверджують, що маленькі плаваючі атомні електростанції - це спосіб отримання електричної енергії з мінімальним забрудненням навколишнього середовища і викидом парникових газів. Такі електростанції можуть бути розташовані на шельфі скрізь, де прибережні території густонаселені. Вони забезпечують населення не тільки дешевою електроенергією, але і прісною водою.

А. Раха і його колеги з дослідницького центру Баба в Тромбеї, відзначають, що в результаті використання цієї технології вони отримують не тільки прісну, а й гарячу воду (від 50 градусів Цельсія), а також пар, який використовується для виробництва вже очищеної води. Експерти високо оцінили безпеку, надійність та економічну життєздатність вищеописаного способу опріснення.

Найближчим часом Індія планує повномасштабне розширення своєї ядерної енергетики. Мішра припускає, що опріснювальні установки легко можуть бути включені в ці плани.

Результати цього дослідження опубліковано в Міжнародному журналі з ядерного опріснення.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1967 | Додав: adminA | Теги: життя людини - значення прісної вод | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]