phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

15:45
Джерелом кадмію і свинцю виявився канабіс в організмі людини
Медичну коноплю вчені назвали вірогідним джерелом потрапляння важких металів в організм. В аналізах людей, що вживають марихуану, виявлено підвищений вміст кадмію і свинцю.

"Оскільки конопля — рослина, відома здатністю накопичувати тяжкі метали, ми припустили, що у людей, які вживають марихуану, рівень їхніх біомаркерів буде вищим, ніж у тих, хто її не використовує. Отримані результати вказали, що марихуана для людини є справжнім джерело кадмію і свинцю", – підтвердила за результатами дослідження здогадки науковців провідна авторка експерименту Кейтлін МакГроу.

Вчені скористалися даними американської національної програми Національне дослідження здоров’я та харчування (NHANES). Вона реалізується Національним центром статистики охорони здоров’я США для середньостатистичних оцінок здоров’я і харчування жителів країни і включає в себе фізіологічні дослідження і опитувань.

Вчені проаналізували метадані учасників дослідження

Дослідники вибрали 7254 учасника програми. Їх розподілили на чотири групи залежно від вживання канабісу і тютюну. Вийшли наступні групи: ті, хто курить і те, і те; курять тільки тютюн; тільки марихуану; не вживають ні одного, ні другого).

Розглянувши їх аналізи і зробивши поправку на вік, стать, расову та етнічну належність, а також рівень освіти, вчені встановили, що у людей, які курять марихуану, значно підвищений рівень кадмію та свинцю у крові (в середньому на 1,22 мкг на літр і 12, 7 мкг на літр, відповідно) і мочі (в середньому на 1,18 мкг на грам і 1,21 мкг на грам). Дослідження також показало, що зі збільшенням часу з моменту останнього використання канабісу вміст важких металів в аналізах знижується.

Висновки дослідників важливі, враховуючи збільшення масштабів вживання і тенденцію до легалізації канабісу. Марихуану називають третім за популярністю і доступністю наркотиком у світі після тютюну і алкоголю. У низці держав, у тому числі, Канаді та США, коноплю можна законно використовувати в медичних цілях і для розваг. Україна на порозі легалізації медично марихуани.

Довідка. Свинець і кадмій — токсичні і небезпечні для живих організмів хімічні елементи, що належать до забруднюючих речовин, моніторинг яких обов’язковий. Забруднення довкілля цими металами, досягло критично небезпечних величин, охопило всю біосферу, здійснює негативний вплив на здоров’я людини.
Категорія: Народні поради | Переглядів: 927 | Додав: radymo | Теги: свинець, канабіс, кадмій | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]