phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

15:28
Екскурс в історію традиційного українського взуття

 

Багато жителів України не задумувались про те, що взували їхні предки. Експозиції етнографічних музеїв здебільшого демонструють різноманіття вишиванок, прикрас. Насправді чимало цікавих фактів є про історію українського взуття. Нехай в силу часу до нас не дійшли перші екземпляри, проте можна покластись на дослідження істориків, культурологів. Давайте більш детально розглянемо найцікавіші відкриття в історії традиційного взуття українців.

Виникнення першого взуття на теренах України

     В первісні часи людина бажаючи захиститись від холоду, використовувала шкури тварин для виготовлення взуття, одягу. Дослідники вважають, що перші шкіряні моделі з’явились 30 тис. років тому. Для утеплення в середину набивали суху траву, мох.

     Предками більшості українців вважають трипільців. Ці племена землеробів проживали неподалік Києва. Їх поселення виявив у с. Трипілля археолог Вікентій Хвойка. Зараз відомо, що племена прикрашали взуття склом, бурштином, міддю. Любов до прекрасного втілювали не лише в деталях костюма. Найбільшого успіху зазнали у виробництві кераміки, яку цікаво оздоблювали.

     Про скіфські племена, що мешкали на Причорноморських землях в І тис. до н.е. згадують, як про добрих воїнів. Взували вони широкі шкіряні півчобітки, які зашнуровувались навколо щиколотки. Штани заправляли чи спускали по чоботах. Жіночі моделі виготовляли з червоної шкіри, яку щедро декорували – орнаментами, аплікаціями. Прикрашали підошву вишивкою, бісером.

     В період Київської Русі вперше згадується про чоботи, які візуально нагадують сучасні. Багаті верстви населення носили шкіряне взуття. Чоловіки надавали перевагу чоботам, які розфарбовували в зелений, жовтий, червоний кольори. Носова частина моделей вигиналась вгору. Жінки носили черевички. Жителі сіл взували личаки. Для виготовлення брали лико дерев (в’яз, верба). Такі варіанти були недовговічними, зате екологічно чистими. Князі носили взуття багато прикрашене дорогоцінним камінням.

Взуття: від козацьких часів до сьогодення

      Українські козаки були не лише гарними вояками, а й талановитими майстрами з виготовлення одягу, взуття. Під шаровари носили м’які чоботи без каблуків, туфлі. Зустрічаються згадки про черевики, які виготовляли з телячої шкіри. Прикрашали модельки ремінцями. Красуні козачки взували лаковані чоботи на підборах. Стрункі ніжки підкреслювали панчішками. Чобітки були чорного, червоного кольорів.

      В 19 ст. на Запоріжжі багатії носили сап’янові чоботи, які розшивали сріблом, шовком. Влітку надавали перевагу черевикам. Прості селяни взували різнобарвні чобітки без розкішного декору. На Волині були поширені шкапові чоботи, які мали гострий або круглий носок. Чоловіки на Поділлі носили високе взуття, з широкими халявами. Підошва була підбита підковами із заліза. Жительки Покуття вдома ходили босоніж, за межами хати обирали сап’янці. Гуцули носили постоли. Дівчата обирали червоні, чорні черевички. На свята жінки взували чоботи на високих підборах.

      Минали роки і сформувалася сучасна мода. Традиційне українське взуття все ще можна розгледіти в модернових фасонах. Загальні риси обновок збереглись без змін, лише надійним стало пошиття, різноманітним декоративне оформлення. Зараз не виникає потреби виготовляти пару самостійно. Необмежений асортимент демонструє чи не кожен інтернет магазин взуття. Купити черевики, чоботи можна миттєво в будь-якому куточку України. Стильні моделі взуття, які пропонують виробники задовольнять смак найвибагливіших покупців. Такими парами можна сміливо доповнювати національний костюм. Неперевершений зовнішній вигляд подарує Вам гарний настрій.

Категорія: Корисні поради, як гарно виглядати | Переглядів: 1361 | Додав: Nata | Теги: інтернет магазин взуття | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]