phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

18:08
Глаукома - що її викликає

Що викликає глаукому?

Глаукома характеризується пошкодженням зорового нерва та погіршення чіткості бачення з часом. Захворювання часто пов’язане з підвищенням тиску в оці. Патологія підступна тим, що може не проявлятися певний час.

Що викликає глаукому та які види захворювання?

Хто в групі ризику?

Симптоми захворювання

Особливості діагностики та лікування

Що викликає глаукому та які види захворювання?

Підвищений ВОТ може пошкодити зоровий нерв, який передає зображення в мозок. Прогресуючи, без потрібного лікування, глаукома може привести до постійної втрати зору протягом декількох років.

Більшість людей, яким діагностували захворювання, не скаржаться на ранніх стадіях на відчуття болю та на інші неприємні симптоми. Тому варто регулярно відвідувати офтальмолога, щоб вчасно виявити неприємну патологію.

Особливо уважними повинні бути люди, яким за 40 років та тим, в кого в родині є люди, яким діагностовано глаукому. Щоб вберегтися, варто кожні півтора роки проходити діагностику органу зору.

Однак, якщо є така проблема, як діабет – звертатися до офтальмолога варто частіше.

Що викликає глаукому та які види захворювання?

Це результат внутрішнього погіршення зорового нерва, що призводить до високого тиску рідини в передній частині очей. Зазвичай рідина всередині ока, яку ще називають водяним гумором, випливає із сенсорного органу через сітчастий канал.

Якщо цей канал заблокований, рідина накопичується. Так починає розвиватися глаукома. Точної причини цього порушення лікарі не знають. Причина може успадкуватися від батьків до дітей.

Менш поширені причини розвитку глаукоми:

пошкодження ока;

серйозна очна інфекція;

закупорка кровоносних судин всередині ока;

запальний стан.

Є два основних види:

Відкритокутова глаукома

Це найпоширеніший тип, який лікарі ще називають ширококутовою глаукомою. Підвищений ВОТ провокується зазвичай порушенням відтоку водянистої вологи. Більша частина водянистої вологи відтікає з ока через трабекулярну сітку, що веде до каналу Шлемма, звідки вона потрапляє у кровообіг.

Якщо кут передньої камери недостатньо розвинутий, то доступ водянистої вологи до трабекулярної сітки частково заблокований і наслідком є вроджена глаукома.

Закритокутова глаукома

На Заході менш поширена, ніж в Азії. При закритокутовій глаукомі око не працює правильно, тому що простір між райдужною оболонкою та рогівкою стає занадто вузьким.

Це може викликати раптове підвищення тиску в оці. Це також пов'язано з далекозорістю та катарактою, тобто помутнінням кришталика.

Хто в групі ризику?

Жертвами глаукоми частіше стають люди, яким за 40 років, проте і молоді люди, діти та навіть немовлята можуть мати цю проблему. Важливо зауважити, що в особливій групі ризику – афроамериканці.

Більше шансів захворіти на глаукому мають:

афро-американці, ірландці, росіяни, японці, іспанці, а також ті, хто має скандинавське походження;

люди, яким за 40 років;

ті, в кого в родині є жертви глаукоми;

хто страждає цукровим діабетом;

отримали травму ока або очей.

Симптоми захворювання

У більшості людей їх немає. Першою ознакою часто є втрата периферичного або бокового зору.

Це може залишитися непоміченим до пізньої стадії захворювання. Однак, повинні насторожити такі прояви: погіршення зору, почервоніння очей, нудота або блювота, очний біль.

Особливості діагностики та лікування

Офтальмолог під час перевірки буде використовувати краплі, щоб розширити зіниці. Потім спеціаліст перевірить ваш зір та очі. Особлива увага буде зосереджена на зоровому нервові. Також проводитимуться тести на глаукому. Вони безболісні та забирають дуже мало часу. Для лікування спеціалісти рекомендують: очні краплі за рецептом, або лазерну хірургію, або мікрохірургію для зниження тиску в оці.

 

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 753 | Додав: adminA | Теги: що її викликає, глаукома | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]