phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

21:54
Гра в сім'ю - цивільний шлюб

Цивільний шлюб - загроза для сім'ї

Поняття цивільного шлюбу - зовсім не нове. Правда, спочатку зміст його був трохи іншим, так як раніше існувало дві форми шлюбу - церковний (законний для церкви) і громадянський (законний для держави). Тобто вважалося, що люди, що розписалися, але не повінчані в церкві, проживали в цивільному шлюбі. Тепер же це поняття має на увазі добровільне спільне проживання двох людей (чоловіки і жінки) і ведення ними спільного господарства «без взаємних зобов'язань».

На сьогоднішній день для звичайного православного християнина є зовсім незрозумілим бажання молодих людей «пограти» в сім'ю. Церква дотримується думки, що для того, щоб перевірити почуття, парі необхідно продовжувати зустрічатися і спілкуватися стільки часу, скільки знадобиться для того, щоб цілком логічним шляхом підійти до укладення повноцінного шлюбу.

Як би там не було, в сучасному суспільстві існує думка, що жінка, яка проживає в цивільному шлюбі, має формальний статус «дружини», і в принципі її важко звинуватити в перелюбстві з першим зустрічним. А чоловік же отримує від такого шлюбу, так би мовити, домробітницю, яка прибирає в будинку, пере, готує йому їсти, а на довершення всього виконує «подружні обов'язки». У цивільному шлюбі чоловік часто приходить до висновку, що нічим із «співмешканкою» не пов'язаний, що дозволяє піти йому в будь-який момент.

Таким чином, в більшості випадків цивільний шлюб в Україні більш вигідний чоловікові, ніж жінці, який, щоб уникнути відповідальності, і є ініціатором вільних стосунків. Це твердження обгрунтоване статистичними даними. Так, в Україні 69% чоловічої половини населення відносяться позитивно до спільного життя «без зобов'язань». Що стосується жінок, цивільні відносини підтримало ні багато ні мало - 55% опитаних.

Причини, з яких представниці прекрасної половини людства погоджуються на співжиття в такому шлюбі - це не завжди любов і відданість. Найчастіше, дівчата погоджуються жити в цивільному шлюбі, йдучи на тимчасовий компроміс, з урахуванням деяких обставин, (наприклад: відсутність житлової площі або грошових коштів на весілля). На сьогоднішній день, як правило, українській жінці більш важливий офіційний статус дружини, ніж чоловікові.

Плюси і мінуси

У деяких випадках цивільний шлюб - очевидне благо. Давайте розберемо ці випадки. Отже, по-перше, неофіційний союз може послужити парі репетицією сімейних відносин. Тут мається на увазі, що не погано якийсь час пожити разом, щоб з'ясувати, наприклад, чи зможе потенційна дружина терпіти хропіння чоловіка, а він - її звичку співати у ванній кімнаті, адже взаємна любов і сексуальний потяг не завжди гарантує сумісність. Незаміжні молоді чоловіки і жінки, також можуть отримати безцінний досвід, навчитися поважати чужий простір і цінувати власний. Таким чином, цивільний шлюб стає для багатьох пар якоюсь можливістю перевірити свої почуття, тимчасово побути чоловіком і дружиною, скуштувати всю красу сімейного життя, а потім зареєструвати свої стосунки.

По-друге, цивільний шлюб може бути зовсім непоганою тимчасовою формою шлюбу - на період навчання, тривалої поїздки або стажування. Але найчастіше такі відносини не переростають у стабільну сім'ю - вони спочатку були створені як тимчасові.

Також цивільний шлюб обирають, як правило, люди з вже відбувшою життєвою історією. Так, людині, яка вже була розлучена, не завжди хочеться знову поспішати з офіційним шлюбом, він воліє вільні стосунки, щоб просто не бути одному.

Ще до безперечних плюсів цивільних шлюбів ставиться те, що ці союзи не обтяжені соціальними стереотипами про сімейне життя, такими, наприклад, як «жінка - домогосподарка», «чоловік - годувальник», «загальний бюджет», «ні кроку наліво». Цивільний шлюб відкритий до творчості та експериментів, чоловік і дружина можуть легко помінятися ролями: вона - годувальник, він - домогосподарка.

Варто відзначити, що неофіційний шлюб сильно «грає» на психології пари, молоді люди намагаються трепетно ​​ставитися один до одного, дорожать одне одним, завойовують другу половинку знову і знову.

А тепер з приводу негативних моментів, що стосуються проживання пари в цивільному шлюбі. Отже, з юридичної точки зору цивільний шлюб - дурний ризик. Це, щось на зразок як дістатися до робочого кабінету на шостому поверсі по пожежній драбині, тому що так цікавіше.
В першу чергу в разі розставання пари виникає проблема розділу спільно нажитого майна. Якщо це питання не вирішується за домовленістю, природно, його дозвіл доручається суду. У такому випадку органу судової влади необхідно представити докази того, що певна річ була куплена одним з членів цивільної родини (документи на його ім'я, родичі або діти в якості свідків покупки)

Ще одна проблема: раптова смерть одного з співмешканців. Тоді в другого практично не залишається ніяких прав на майно, яке за законом відійде прямим і офіційним родичам. Але безвихідних ситуацій немає. Існування громадянського шлюбу довести можна: знову ж підтвердженням стануть спільні діти або, приміром, видатковий рахунок.

Загальні діти також можуть бути проблемою, якщо шлюб розпадеться. Тут є два нюанси. Перший: всі ми знаємо, що в разі офіційного шлюбу, коли народжується дитина, батько стає батьком автоматично, але у випадку цивільного шлюбу, батьківство необхідно реєструвати через ЗАГС. Таким чином, якщо пара розходиться, мати буде мати право вимагати офіційні аліменти на дитину. Другий нюанс: якщо батьківство не буде встановлено своєчасно, а «подружжя» вирішать розійтися, то доведеться цей факт доводити через суд (доказ - експертиза зі встановлення батьківства).

З точки зору психології, цивільні шлюби є злом, коли один з подружжя у всьому поступається своєму партнеру, так як любить його і боїться втратити (як правило, це - жінка). А чоловік використовує її сексуальну, емоційну, а іноді, і матеріальну залежність, і навідріз відмовляється одружуватися. Як не сумно, але в основному жінки продовжують чекати і вірити, що коли-небудь коханий все ж захоче узаконити відносини з нею, вселяючи при цьому оточуючим, що дорожить своєю незалежністю і свободою дій. Психологічно така ситуація - вкрай травматична.

І ще одне, в будь-якому випадку в неофіційному шлюбі рівень відповідальності двох людей один перед одним набагато нижче, ніж в офіційно зареєстрованих стосунках. Людина на підсвідомому рівні допускає ймовірність зради і в результаті розставання.

Підсумок

Дійсно, не втримає разом, коли немає любові, ні штамп, ні навіть вінчання, коли перед Богом люди клянуться бути вірними до смерті. Але якщо дві людини вже вирішили вступити в такий «вільний» шлюб, все одно необхідно ретельно зважити всі за і проти.

До речі, за статистичними даними, 90% жінок в цивільному шлюбі вважають себе заміжніми, а 70% чоловіків - вільними. Погодьтеся, тут є над чим замислитися, особливо жінкам. Хоч і кажуть, що штамп у паспорті нічого не змінює, але все ж він змушує людину бути більш відповідальним і дисциплінованим.


Категорія: Сімейні поради | Переглядів: 2539 | Додав: adminA | Теги: цивільний шлюб | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]