phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

12:05
Грип "гонконзький" - чим він відрізняється від інших штамів грипу

 

У дитини була висока температура, яку не могли збити жарознижувальними препаратами.  Матір хлопчика двічі викликала швидку і відмовлялася від госпіталізації дитини. Втретє хлопчика у вкрай важкому стані доставили в лікарню, де вже через 10 хвилин він помер в реанімації.

За висновками лікарів, летальний наслідок настав через бронхопневмонію, викликану грипом А (H3N2). Щоб підтвердити або спростувати це, аналізи направили до столичної лабораторії, а додатково -- до Лондона.

Що це за "гонконзький" грип-вбивця? Раніше з цим штамом українці не стикалися, тому він може бути для нас досить небезпечним. Як пише likar.info, про цей штам грипу вперше почули в 1968 році. У той час в Гонконзі розгорілася епідемія грипу, збудником якого був вірус типу А (H3N2). Багаторічні дослідження вірусологів встановили, що даний вірус циркулював серед птахів, однак внаслідок деяких мутацій став вражати і людей. Імунна система людини не була готова до такого вірусу,  тому хвороба за короткий період часу набула масового характеру.

Після пандемії грипу в 1968 році гонконзький грип не раз атакував північні півкулі Азії і Європи. Примітно, що всякий раз це були штами, які відрізнялися від попередніх. Зокрема, в цьому році Україна також очікує епідемію гонконзького грипу штаму A / Hong Kong / 4801/2014 (H3N2). Він був виділений в Гонконзі в 2014 році і має іншу антигенну структуру. У цьому його основна небезпека для українців, оскільки раніше ми з цим вірусом не стикалися, тому невідомо, як себе поведе організм, заражений таким вірусом.

Початкові симптоми гонконгського грипу мало чим відрізняються від класичних симптомів застуди і грипу. Як правило, перші прояви починаються через 1-2 доби після зараження. У хворого відзначаються такі симптоми:

Інтоксикація організму. Накопичення токсичних речовин в організмі проявляється слабкістю, головним болем, запамороченнями, нездужанням, а іноді і нудотою.

Висока температура тіла. Часто при гонконзькому грипі температуру тіла складно збити з першого разу.

Закладеність носа, що призводить до ускладненого дихання через ніс. Іноді хворий зовсім не може дихати носом.

Сухий кашель, який важко переходить у вологий.

Біль в горлі.

Больові відчуття в попереку, суглобах, спині, кінцівках і очах.

У деяких випадках гонконзький грип також протікає з розладами травлення. У хворих, крім згаданих симптомів, відзначається пронос, болі в шлунку, блювота.

У більшості випадків симптоматика гонконзького грипу зберігається протягом 3-4 діб, після чого стан хворого нормалізується за умови домашнього режиму і рясного пиття, що дозволяє швидше вивести токсичні речовини і вірусні частинки з організму. Якщо ж після 3-4 днів хвороби хворий відчуває себе так само або гірше, це може свідчити про розвиток ускладнень.

Зокрема, вірусна інфекція може стати причиною розвитку пневмонії, коли легені уражаються бактеріальною інфекцією. Крім того, гонконзький грип може призводити до наступних ускладнень: міокардит, менінгіт, енцефаліт, трахеїт, бронхіт, синусити, шоковий стан, ускладнення хронічних захворювання  (загострення або декомпенсація захворювань).

Найбільше гонконзький грип небезпечний для маленьких дітей і літніх людей, у яких ослаблена імунна система, не здатна належним чином реагувати на вірусну інфекцію. У групі ризику також люди з хронічними захворюваннями серця, судин і органів дихання. І, звичайно ж, гонконзький грип небезпечний для вагітних жінок. Ця хвороба загрожує розвитком різних вад у плода, тому якщо майбутня мама захворіла на грип, то слід обов'язково звернутися до лікаря для мінімізації ризиків ускладнення.

З медикаментозних засобів при гонконзькому грипі використовуються наступні:
противірусні препарати;
жарознижувальні засоби;
ліки від болю в горлі;
ліки від кашлю;
антигістамінні препарати (необхідні для зняття набряклості слизових оболонок дихальних шляхів);
сорбенти (знижують інтоксикацію організму);
вітаміни.

Лікуванням грипу повинен займатися лікар, тому при появі перших симптомів слід звернутися до фахівця, який призначить грамотну терапію. Слід неухильно дотримуватися рекомендацій лікаря та ліжкового режиму для якнайшвидшої стабілізації стану здоров'я.

Щоб запобігти хворобі, лікарі рекомендують проходити вакцинацію. Перед щепленням обов'язково слід проконсультуватися з лікарем. Вакцини від грипу 2016-2017 доступні як в державних, так і приватних медичних установах країни.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1061 | Додав: adminA | Теги: різниця, грип гонконзький | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]