phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

19:40
І в тіні сонячні опіки можливі

Вчені з Єльського університету в США виявили, що деякі пошкодження шкіри, викликані сонячними променями, можуть відбуватися навіть після того, як вплив сонця припиняється. І цей процес можливий за присутності меланіну - шкірного пігменту, який начебто повинен захищати нас від сонця.

Американські вчені встановили, що викликаючі сонячним світлом пошкодження ДНК, які можуть призводити до сонячних опіків і навіть раку шкіри, відбуваються і після того, як людина йде в тінь. Як з'ясувалося, причиною цього є меланін - шкірний пігмент, який зобов'язаний захищати нас від ультрафіолетових променів.

Здоровий глузд говорить нам про те, що світла шкіра більш вразлива перед сонячними опіками. Смаглявий колір шкіри пояснюється присутністю значної кількості меланіну, так що цей пігмент є начебто захисником. Проте вчені виявили, що меланін пов'язаний з деякими негативними ефектами впливу сонця на шкіру.

"Звичайно, блондини і руді більш уразливі перед сонячними опіками і раком шкіри, - говорить автор дослідження, професор терапевтичної радіології та дерматології Даглас Бреш. - Але коли ти дивишся на країни, населення яких має переважно світлу шкіру, і де не спостерігається велика кількість випадків раку шкіри, то починаєш замислюватися".

Професор Бреш і його колеги хотіли дізнатися, яким чином меланін задіяний в цих процесах. Попередні дослідження показали, що різновид меланіну, який викликає появу волосся світлого відтінку, робить людину більш уразливою перед раком шкіри. Однак при впливі ультрафіолету на меланоцити - клітини, що виробляють меланін - вчені виявили дещо цікаве.

Навіть після того, як ультрафіолетові промені зникали, пошкодження шкіри продовжували відбуватися. Виявилося, що захисник шкіри є і головним винуватцем цих пошкоджень. Він захищає лише від короткострокового пошкодження ультрафіолетовими променями, а ось друга хвиля цих пошкоджень відзначалася лише у клітинах, насичених меланіном. Реакція, яка викликала ці пошкодження через кілька годин після зникнення сонця, нагадувала процес, який породжує феномен світлячків - хімія, ніколи не спостерігалася у людей раніше.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1524 | Додав: adminA | Теги: в тіні сонячні опіки можливі | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]