phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

20:07
Як отримати знеболювальне паліативним пацієнтам - Супрун розповіла

Супрун розповіла, як отримати знеболювальне паліативним пацієнтам

Рецепти для лікування больового синдрому у паліативних пацієнтів виписують сімейні лікарі, терапевти і педіатри, а також призначають лікування для подолання супутніх симптомів.

Про те, як паліативним пацієнтам отримати знеболювальне у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Тепер процедура доступу паліативних пацієнтів до знеболення є простішою. Якщо раніше лікарні подавали в аптеки зразки підписів лікарів, які мали право призначати знеболювальні засоби сильної дії, то тепер виписувати рецепт форми №3 (ф-3) має право кожен лікар. Так само більше не існує комісій з призначення наркотичних і психотропних лікарських препаратів — такі препарати може та повинен призначати лікар одноосібно. За рецептом лікаря пацієнт може придбати препарат у будь-якій аптеці країни, що має ліцензію на продаж наркотичних препаратів і прекурсорів (раніше можна було купити знеболювальні засоби сильної дії лише в одній конкретній аптеці, яка була закріплена за медзакладом) упродовж 10 днів з моменту видачі рецепту №3 (ф-3)", - написала Супрун.

Зазначається, що якщо людина має хронічне захворювання, то лікар може на одному бланку виписати знеболювальні препарати (у тому числі ін’єкційні форми) з запасом на період до 15 днів.

Пацієнт чи його доглядальник (родич, сусід) може виконувати призначення лікаря самостійно без медичного працівника (раніше це було заборонено), а порожні ампули з-під ін’єкційної форми морфіну не мусять бути знищені.

Водночас Супрун наголосила, що багато лікарів досі бояться виписувати рецепти на знеболення через острах кримінальної відповідальності і певні стереотипи щодо звикання, залежностей чи перебільшення симптомів пацієнтом.

"Якщо лікар чітко дотримується інструкцій, про жодну кримінальну відповідальність не може йтися. Також кількість препарату для знеболення виписується суто за потребою пацієнта. Граничної дози знеболювальних для лікування хронічного болю не існує. Робота над удосконаленням і поліпшенням доступу до паліативної допомоги триває", - написала урядовець.

Детально про алгоритм отримання знеболювального для паліативних пацієнтів можна дізнатися на сайті Міністерства охорони здоров'я.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 604 | Додав: adminA | Теги: Супрун, знеболювальне паліативним пацієнтам | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]