phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

17:36
Як продовжити собі життя

Як сильно вам хочеться прожити довге життя? Ви вже правильно харчуєтеся (в більшості випадків), підтримуєте себе у формі (коли згадуєте), і ви не курите, успішно кидаючи це заняття вже протягом довгого періоду часу. На що ще ви готові піти? У минулому люди пробували різні методи для того, щоб продовжити своє життя, деякі більш приємні, інші менш.
Чи знаєте ви, що, до прикладу, якщо правильно практикується даоська сексуальна методика, як заявляють автори, то це призводить до безсмертя?
Протягом століть людям хотілося жити довше, вони вживали в їжу гримучих змій, гусеничні гриби і бджолиний пилок. Вони пили ртуть, екстракт чайного гриба і молозиво, перше молоко новоявлених матерів. Сьогодні нам відомо набагато більше працюючих стратегій. Ось деякі з них, самі незвичайні:

10. Частіше голодуйте

Вчені ще в 1934 році підмітили, що лабораторні пацюки, яких тримали на голодному пайку протягом певного періоду часу, жили набагато довше, ніж очікувалося. Це було підтверджено після проведення експерименту з використанням мишей в 1986 році. З тих пір майже кожен експеримент давав такий же результат. Отримуючи поживні речовини, тварини живуть довше на дієті, яка включає меншу кількість їжі. Зараз люди відчувають це на собі. Товариство CR – це група людей, які займаються продовженням свого життя, обмежуючи кількість споживаних калорій. У людей, які дотримуються такої дієти, проявляються багато ознак омолодження, такі як зниження резистентності до інсуліну і зниження кров’яного тиску. Крім того, одні з найбільш довгоживучих людей в світі проживають в Окінаві, а обмежене споживання калорій є частиною їх культури. У них є традиція під назвою хара хачі бу, яка має на увазі припинення прийняття їжі перед появою почуття насичення. Вони їдять близько 1200 калорій в день. Таким чином, варто морити себе голодом для того, щоб прожити довше? Може бути. Наскільки повно ви будете відчувати задоволення від життя без своїх улюблених ласощів – це інше питання.
   
9. Вивчіть нову мову

Добре функціонуючий мозок – це ключ до довгого і щасливого життя. Коли мозок починає старіти, йому стає важко приймати правильні рішення щодо підтримки здоров’я організму і догляду за тілом. Ряд досліджень показав, що здатність говорити на двох або більше мовах істотно уповільнює настання недоумства і хвороби Альцгеймера, двох смертельних захворювань в літньому віці. Доктор Фергюс Крейк (Fergus Craik) та інші фахівці інституту Ротман в Торонто при вивченні 200 пацієнтів прийшли до висновку, що ті, хто говорив на двох і більше мовах протягом багатьох років рідше і в більш пізньому віці починали страждати від хвороби Альцгеймера, в деяких випадках затримка становила понад 5 років. Все відбувається тому, що розмова на двох мовах створює більший резерв мозку, або здатність нормально функціонувати, незважаючи на ушкодження. Безумовно, всім відомі і когнітивні переваги білінгвізму, такі як поліпшення виконавчих функцій. Цей ефект спостерігається також і серед людей, які вивчили другу мову будучи дорослими.
   
8. Живіть у горах

Люди, що живуть у горах, живуть довше. Все дуже просто. Неважливо, чи йде мова про великі громади, або про крихітні поселення сардінського міста Овода, де більшість чоловіків і жінок доживають до ста років, не підлягає сумніву той факт, що свіже гірське повітря дуже корисне для нас. А може бути все тому, що якщо ви живете на схилі гори, то, принаймні, половина часу, який ви витрачаєте на ходьбу, це ходьба в гору. Кожен раз, коли ви виходите з будинку, ви даєте своєму серцю хорошу розминку. У будь-якому випадку, навіть прості прогулянки дарують вам додаткові роки життя. Більш того, кожен день у вас є можливість бачити красиві пейзажі.
   
7. Стати релігійним

Тільки хороші помирають молодими? В якого Бога ви б не вірили, але відмічено, що віруючі люди живуть довше на землі, ніж їхні друзі атеїсти. Багато досліджень показали позитивну кореляцію між вірою і хорошим здоров’ям. У мета-аналізі 42 незалежних досліджень Майкл Маккалоу (Michael McCullough), фахівець національного інституту з питань охорони здоров’я, виявив, що ймовірність смертності серед спостережуваних груп значно підвищувалася серед нерелігійних людей. Адвентисти Сьомого дня, що живуть в Лома Лінда, штат Каліфорнія, є прикладом. Це одна з найбільш довгоживучих громад в США, причому довго живуть навіть ті, хто не слідує вегетаріанській дієті, якої радить дотримуватися церква. Чи відбувається це від того, що в релігійних громадах більш високий рівень соціальної підтримки або ж через божественне втручання, до цих пір невідомо.
   
6. Генна терапія

Так, цей спосіб ще не доступний, але в поточному році вченим з національного іспанського центру досліджень раку вдалося продовжити природну тривалість життя мишей на 24 відсотки за допомогою генної терапії. Доброю новиною є той факт, що "лікувалися” дорослі миші. Раніше вченим вдалося змінити гени мишачого ембріона, щоб збільшити його життя, проте, подібні заходи з етичних міркувань навряд чи можуть бути застосовані до людини. Однак, чим у більш ранньому віці ви піддастеся лікуванню, тим краще для вас. Миші у віці до одного року, що отримали генну терапію, прожили довше, ніж гризуни, які пройшли її в більш пізньому віці.
   
5. Розбагатійте

Ви не подумували про те, щоб позбутися від усіх ваших особистих речей, а також від простого життя, вільного від атрибутів споживацтва? Якщо ви хочете жити довго, подумайте ще раз. Багатство, а також довге і здорове життя пов’язані один з одним безпосередньо. Бідні країни мають передбачувано низьку тривалість життя, тому що в розпорядженні їхніх урядів менше грошових коштів, які вони можуть витратити на охорону здоров’я, але навіть у багатих країнах більш забезпечені люди живуть довше бідних. Таким чином, вам, ймовірно, варто переглянути, чи потрібно виходити з "щурячих перегонів” чи ні, тому як бути "імущим” куди краще, ніж "незаможним”.
   
4. Працюйте старанно і залишайтеся в стані стресу

Не дуже хороша новина. У проекті довголіття (дослідження, в якому аналізувалося 80 років інформації, починаючи з 1921 року) брала участь група з 1500 дітей. За підсумками цього проекту фахівці дійшли цікавих висновків. Ті діти, які були безтурботні, і володіли хорошим почуттям гумору, жили менше тих, хто був більш серйозним, постійним і розумним. Ставши дорослими, такі люди були найнадійнішими і були більш віддані своїй роботі. Таким чином, постійні жарти – це не завжди добре. Це суперечить отриманим раніше висновкам про те, що щастя і здоров’я йдуть рука об руку. Так, це так, але, ймовірно, люди щасливі, тому що вони здорові, а не навпаки.
   
3. Приймайте правильні лікарські препарати

Прагнення до вічної молодості дозволило багатьом людям заробити мільйони, продаючи ліки, які потенційно можуть продовжити життя. Але деякі лікарські препарати насправді збільшують тривалість життя тварин і, можливо, людей. Одним з таких препаратів є рапаміцин. Дослідження, проведене Девідом Харрісоном (David Harrison) і опубліковане в 2009 році, показало, що тривалість життя мишей збільшилася на 14 відсотків після прийому цього препарату. У чому підступ? Рапаміцин призначають пацієнтам, які проходять процедуру пересадки органів, щоб допомогти запобігти відторгненню, трохи пригнічуючи імунну систему. У свою чергу, пригнічена імунна система збільшує ризик розвитку раку. Але, тим не менш, дослідження рапаміцину показують, що перспектива щоденного прийняття таблеток для збільшення тривалості життя не є нездійсненною мрією.
   
2. Виростіть нові частини тіла

Коли ви помрете, тільки одна частина вашого тіла перестає працювати, в той час, як інші будуть перебувати в гарному "робочому стані”. Що якщо ви могли б вирощувати нові органи до того, як ваші "старі” вийдуть з ладу? Технологія для цього вже є. Лікарі вже протягом багатьох років вирощують шкіру, а зараз їм вдається створювати і більш складні органи, такі як серце і сечовий міхур. Перевага цієї технології в тому, що тканини створюються з власних клітин пацієнта, тому ризик відторгнення відсутній. Самий останній прорив – це використання 3-Д принтерів, які використовують комп’ютер для створення зображення клітинних структур, які є точною копією і тому чудово підходять пацієнтові. На жаль, неможливо виростити собі новий мозок, тому як в нашому мозку містяться всі переживання і спогади. У зв’язку з цим новий мозок, навіть якщо б його можна було б створити, буде більше схожий на чистий аркуш, ніж на вас в реальності. Але заміна інших органів – це вже не сфера наукової фантастики.
   
1. Зробіть світові щось хороше

Не потрібно слідувати принципу "все мені, мені і ще раз мені”. Як би парадоксально це не звучало, але один з кращих способів допомогти собі – це допомогти іншим. Огляд більше 30 досліджень показав, що волонтерство значно збільшує вашу тривалість життя, особливо якщо воно робиться з чисто альтруїстичних спонукань. Мало того, що за допомогою волонтерства шикуються соціальні мережі і в більш дорослому віці біля вас завжди багато друзів, це також допомагає вам жити довше. Однак, подібної залежності не було виявлено при аналізі сімейних відносин.

Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 2248 | Додав: adminA | Теги: волонтерство | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]