phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:35
Як вибрати ідеальну каву: поради
кава робуста арабіка Всього відомо близько 120 видів кави, але промислове значення мають лише два з них: арабіка і робуста – це види дерев роду Coffea, на які припадає понад 99% всього кавового виробництва, з них приблизно 2/3 припадає на арабіку.

Арабіка

Арабіка (Coffea arabica) виникла в результаті природного схрещування двох видів роду Coffea (робуста та еуженіоїдис). Її батьківщина – область на півночі Кенії, південному заході Ефіопії та південному сході Судану.

На 95% арабіка самозапильна: для відтворення їй потрібне лише одне дерево, чиї квітки запліднюються пилком з того ж дерева. У силу цієї генетичної особливості природні схрещування трапляються рідко.

Багато різновидів (сорту) арабіки походять від типики — кави, що потрапила з Ефіопії до Ємену і поширилася по всьому світу, — і її першої природної мутації — бурбона, вперше виявленого на французькому острові Бурбон (Реюньйон) в Індійському океані. Одні сорти арабіки з’явилися за рахунок природного схрещування, інші завдяки селекції чи мутаціям. Є й більш рідкісні, які належать до того ж, що й типика, верхнього рівня і не є її нащадками, такі як гейша, руме судан, іргалем, сеосієс, ділья альє — назви їм давали на честь поселень, де їх було виявлено.

Для арабіки характерний низький вміст кофеїну (1,2-1,3%) і зростання на більших висотах, ніж робуста, – від 600 до 2000 метрів і вище. Вирощування арабіки – дорогий і складний процес. Ягода дозріває 8-9 місяців. Щоб отримати хороший урожай, потрібно постійно доглядати дерева, удобрювати ґрунт, а в деяких регіонах споруджувати системи штучного зрошення.

Арабіка містить багато органічних кислот, ліпідів і цукрів, що створює тонкий, складний смак і кислотність, що відрізняють її від робусти. Багатогранність і насиченість смаку арабіки змусила багатьох людей у ​​всьому світі змінити своє ставлення до кави: ми сприймаємо її як продукт, здатний відкрити нові смакові горизонти.

Робуста

Робуста (Coffea canephora) – це сильне дерево (robustus у перекладі з латини означає “сильний”) з потужною кореневою системою. Цей вид відкрили в Конго (звідси ще одна назва робусти — конголезька кава) наприкінці ХІХ століття. Ареал її походження – центральна, західна та східна Африка.

Робуста невибаглива та росте на висоті від 200 до 600 метрів над рівнем моря. Її дерева в три-чотири рази вищі за арабіку і можуть досягати 13 метрів у висоту. Урожайність робусти набагато вища, ніж арабіки, період дозрівання ягоди – 12 місяців.

Для робусти важливе тепло, тому вона росте тільки в тропічному кліматі. Без проблем витримує спеку та зливи, не хворіє і не потребує ретельного догляду. Дерева робусти стійкі до деяких видів ройї (кавової іржі), але схильні до ураження кавовим жуком-бурильником.

Порівняно з арабікою, в робусті більше кофеїну (2,5-3%) та хлорогенової кислоти, мало ліпідів та цукрів. Це робить її гарним енергетиком, але великий вміст кофеїну надає гіркоти та важкого аромату. Смак робусти терпкий та плоский. Зазвичай вона горіхова, гірко-шоколадна, деревна, з переважанням гіркоти.

Зазвичай робусту вирощують, не дотримуючись і десятої частки умов, обов’язкових для виробництва арабіки, і обробляють без уваги. Однак, якщо виявити велику турботу до вирощування дерев, збирання ягід та обробки врожаю, можна отримати рідкісні та несподівані смаки у чашці.
Категорія: Кулінарні поради | Переглядів: 195 | Додав: radymo | Теги: Вибір, ідеальна, кава, Робуста, арабіка | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]