phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

08:51
Як вибрати та насолоджуватися чайними шедеврами

Чай по праву вважається найпопулярнішим напоєм. Попри те, що чайне дерево одне, сортів є дуже багато. Тут все залежить від ступеня ферментації, тобто, наскільки сильно окислювальні процеси впливали на чайний лист. З цієї причини в магазинах і спеціалізованих сайтах можна зустріти досить широкий асортимент чаю. І розібратися в цій різноманітності буває досить складно. Розкриємо цю тему трохи ширше, тож обов'язково дочитайте до кінця.

Головні критерії вибору

Практично всі чайні шедеври – листовий продукт. Багато відомих виробників залишають у пачках спеціальні прозорі віконця, щоб можна було візуально ознайомитися із вмістом. Листочки повинні бути приблизно однакового розміру та правильної форми. Жодних сторонніх добавок, наприклад гілочок, корінців та дрібного сміття, бути не повинно.

Досить популярним форматом продажу є ваговий продукт. Велика його перевага в тому, що можна ознайомитись з ним детальніше. Візьміть один лист і потріть його між пальцями. Якщо він розкришився - це означає, що продукт дуже пересушений, через що чай буде несмачним.

Обов'язково потрібно читати інформацію на етикетці. Оскільки деякі недобросовісні виробники додають ароматизатори, які маскують погану якість сировини. Зазвичай вона виражається в особливостях аромату, який може мати такі відтінки:

  • * пліснява;
  • * пил;
  • * метал.

Продовжуючи тему штучних інгредієнтів, слід згадати про барвники. Їх наявність можна визначити так: залити невеликий об'єм чаю холодною водою. Якщо вона відразу ж забарвиться в коричневий колір, значить додавалися барвники. Те ж саме стосується й олії – якісний продукт виділяє олію лише у нагрітій воді.

Різноманіття сортів

Класикою вважаються чорні сорти чаю. Вони проходять повну ферментацію, тому відрізняються насиченим оксамитовим смаком. У цій категорії є три безперечні фаворити.

  1. 1. Дарджилінг (Індія).
  2. 2. Дянь Хун (Китай).
  3. 3. Асам (Індія).

Якщо вам подобається легкий аромат диму та копченостей, спробуйте Лапсанг Сушонг. У післясмаку він трохи нагадує чорнослив. Також можна вибрати Кімун. Він має дуже гарний бурштиновий колір, а також терпкий та трохи солодкуватий смак з нотками фруктів. Він бадьорить не гірше за каву, тому багато чаєманів п'ють його вранці.

Зелений чай – менш ферментований. Тому має «легкий» смак із трав'янистим присмаком. У ньому багато антиоксидантів та корисних хімічних сполук, тому його обирають ті, хто веде здоровий спосіб життя та стежить за фігурою. Щоби насолодитися ним повною мірою, важливо не перетримати заварку. Інакше може з’явитися зайва гіркота.

Білі сорти – ще м'якіші за смаком, ніж зелені. Колір настою – ближче до жовтого та салатового. Такому чаю віддають перевагу справжні чаємани, тому що у нього дуже складна гармонія смаків, відчути яку під силу не кожному. Також варто відзначити характерний післясмак з нотками меду та ванілі.

Категорія: Кулінарні поради | Переглядів: 255 | Додав: radymo | Теги: чай, насолода | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]