phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

15:58
Яка приємна «звичка» продовжує життя - медики розповіли

  Медики розповіли, яка приємна «звичка» продовжує життя

Вчені Гарвардської медичної школи (США) розгадали механізм, який опосередковує вплив здорового сну на зниження ризику передчасної смерті.

Виявилося, що це відбувається завдяки виробленню протизапальних молекул, яке знижується через недостатню кількість нічного відпочинку.

В ході дослідження використали генетично модифікованих мишей, схильних до розвитку атеросклерозу. Половині тварин було дозволено нормально спати, а в іншої половини вчені викликали порушення режиму сну. Згодом у останньої групи розвинулося прогресуюче ураження артерій, в тому числі підвищилася кількість бляшок в судинах на одну третину в порівнянні з контрольною групою мишей.

Гризуни, які постраждали від депривації сну, володіли вдвічі більшою кількістю клітин, які безпосередньо беруть участь у розвитку запальних процесів. Крім того, в їхньому організмі вироблялося менше гормону орексину, що відіграє важливу роль в регуляції сну і пробудження. У тих мишей, яким вводили додаткові кількості орексину, ураження кровоносних судин зменшилося.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 632 | Додав: adminA | Теги: медики, приємна «звичка» продовжує життя | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]