phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

13:17
Які таблетки і трави допоможуть - лікування циститу у жінок

 

Вибір ліків від циститу продиктований причинами, що провокують розвиток захворювання. Найчастіше хвороби викликають бактерії, а точніше кишкова паличка, якщо говорити про необхідність застосування антибіотиків в якості основних ліків від циститу.

У цій публікації ми назвемо всі групи лікарських засобів, які використовують для лікування циститу, а також розглянемо основні конкретні препарати, призначені для лікування хвороб сечовидільної системи, викликаних бактеріальною природою.

Але перш давайте розберемося, що ж таке цистит і кому він загрожує.

Що таке цистит?

І так, цистит – це урологічне захворювання, яке характеризується запальним процесом слизової оболонки сечового міхура. Найчастіше цистит зустрічається у жінок і носить хронічний характер: періоди ремісії змінюються періодами загострення. Зазначимо, що у третини жінок загострення може тривати до півроку, що дуже негативно позначається на якості життя і працездатності пацієнтки. Вибір правильного лікування від циститу, не тільки скоротить термін загострення недуги, але й істотно полегшить його перебіг.

Якщо раніше ви не стикалися з подібною проблемою, то розпізнати її вам допоможуть типові симптоми захворювання. Так основними проявами циститу є:

    хворобливе сечовипускання;
    наявність різей в нижній області живота;
    больові відчуття і істотний дискомфорт під час статевого акту;

Іноді можливі:

    кров’ янисті виділення після спорожнення;
    незначні підвищення температури тіла;

Рідше зустрічаються:

    нудота;
    блювота.

Погодьтеся, симптоми циститу досить хворобливі і вимагають відповідального підходу до їх лікування.

Якщо говорити про правильні стратегії вибору ліків від циститу, то першим етапом має стати візит до лікаря-уролога, який професійно вивчить ступінь занедбаності проблеми і призначить найбільш ефективні препарати в кожному конкретному випадку.

Однак, у разі відсутності можливості особистого візиту до лікаря, можна самостійно підібрати правильні лікарські засоби, вивчивши їх інструкції, звернувши увагу на можливі побічні ефекти та існуючі протипоказання. Також результативним, при самостійному виборі ліків від циститу, може виявитися пошук відгуків пацієнтів, які пройшли лікування тим чи іншим препаратом.

Групи ліків від циститу

У зв’язку з бактеріальною природою циститу, основною групою препаратів для лікування захворювання є антибіотики. Найчастіше використовуються антибіотики широкого спектру дії.

При самостійному виборі препарату необхідно пам ” ятати, що дана група ліків має значний перелік протипоказань і відрізняється великою групою побічних ефектів. Щоб уникнути ризиків самолікування циститу антибіотиками, необхідно уважно вивчати інструкції до препаратів, а при виникненні найменших сумнівів все-таки звертатися за професійною допомогою до фахівців.

Також у випадку з антибіотиками необхідно пам ” ятати і про таке явище як антибіотикорезистентність – це явище, при якому певні штами бактерій виробляють стійкість до антимікробних препаратів, що зменшує або навіть зводить нанівець ефективність лікування захворювання. Згідно зі статистичними даними дослідження результативності лікування циститу, деякі препарати з групи антибіотиків широкого спектру дії в 30-80% випадків неефективні, так як кишкова паличка до них не чутлива.

Зазначимо, що для правильного підбору антибіотика в ідеалі в кожному конкретному випадку слід здавати аналіз сечі на визначення збудника, його стійкості та чутливості до антимікробних препаратів. Саме тому при виборі препарату від циститу так важливий візит до лікаря.

Ще однією групою лікарських засобів, які використовуються в терапії циститу та інших запальних захворювань сечостатевої системи, є фітопрепарати.

Фітопрепаратами називають лікарські засоби рослинної природи, одержувані з трав, коренів рослин, цілих рослин або їх екстрактів та витяжок.

У випадку з циститом фітопрепарати можуть використовуватися як самостійний лікарський засіб (у разі слабкої вираженості симптомів і при відсутності температури) або в якості допоміжної та підтримуючої терапії, для прискорення процесу відновлення.

Однак як показує практика, найчастіше препарати фітотерапевтичного ряду застосовуються в комплексній терапії з іншими антибактеріальними засобами, так як їх самостійне застосування малоефективне і не усуває основну причину захворювання.

Також група фітопрепаратів можуть самостійно призначатися у періоди ремісії захворювання, для профілактики виникнення загострень.

Третьою групою лікарських засобів, що застосовуються для лікування циститу, є анальгетики та спазмолітики. Їх прийом покликаний зняти больові відчуття і різі. Найпоширенішими серед них є «Но-шпа» і «Папаверин».

Відзначимо, що серед ліків від циститу можуть бути призначені і пробіотики. Мета їх прийому відновлення мікрофлори піхви і кишечнику. Відновлення відбувається препаратами, що містять біфідо – і лактобактерії, наприклад, «Аципол», «Пробифор», «Біфіформ», «Хілак Форте» і ін

Антибіотики від циститу

У цьому параграфі статті ми опишемо деякі антибіотики від циститу, які може призначити уролог або які ви можете вибрати самостійно.

«Монурал» — це досить відомий в наш час антибіотик, діючою речовиною якого є фосфоміцин, і який призначають при гострому бактеріальному циститі навіть без отримання результатів аналізу сечі.

Препарат чинить антибактеріальну дію широкого спектру. Зручність застосування «Монурал» при циститі полягає в наявності декількох форм випуску; він випускається у вигляді порошку, суспензії і в гранулах. Проте варто відзначити, що ці ліки від циститу не використовується при хронічній формі захворювання, оскільки лікувати запущену форму хронічного циститу разовим прийомом антибіотика нереально. У випадки розвитку циститу при вагітності, про доцільність прийому «Монурал» може судити тільки лікар, так як для матері препарат перевищує потенційний ризик розвитку тератогенної дії, яка здатна викликати порушення процесу ембріогенезу, що призводять до виникнення аномалій розвитку.

«Ноліцин» — це антибіотик широкого спектра дії, діючою речовиною якого є норфлоксацин. Сьогодні препарати норфлоксацину вважаються дуже ефективними лікарськими засобами, оскільки більшість бактерій ще не розвинули до них резистентності (стійкості) і дуже чутливі до його дії. З цієї причини «Нолицин» є засобом резерву, тобто призначається у разі, коли неефективні інші протимікробні ліки. Зазначимо, що при вагітності рішення про прийом «Ноліцину» може приймати лише лікар, а в період лактації від протипоказів, проте у разі необхідності препарат можна використовувати, попередньо припинивши грудне вигодовування.

«Нітроксолін» — це антибіотик з групи оксихінолинівв, який застосовують при інфекціях сечового міхура і сечовивідних шляхів — цистит, пієлонефрит, уретрит, епідидиміт. Вважаємо за необхідне попередити пацієнтів про специфіку прийому «Нітроксоліну»: на тлі його застосування сеча забарвлюється в шафраново-жовтий колір.

«Фурадонін» — це медикамент від циститу, популярність використання якого обумовлена його невисокою вартістю, притому, що він може усунути як гостру, так і хронічну форму захворювання. Крім того, прийом «Фурадонина» доцільний для запобігання (як профілактичний засіб) рецидивів розвитку хронічного запалення сечового міхура.

«Палин» — це препарат на основі піпемідової кислоти, який застосовують при гострих і хронічних інфекціях сечових шляхів — пієлонефрит, уретрит, цистит та ін подібних захворюваннях. Зазначимо, препарат протипоказів у I і III триместрах вагітності, а в період лактації на час лікування слід припинити годування груддю.

Існують і інші ліки від циститу з групи антибіотиків, наприклад, «Рулид», «Невіграмон», «Фурагін», «Амоксицилін» та ін.

Фітопрепарати від циститу

Серед фітопрепаратів, що застосовуються в лікуванні запалень сечового міхура, найпопулярнішими є:

    «Цистон» — в склад цього фітопрепарату від циститу входять понад 10 різноманітних вичавок лікарських рослин, що володіють сечогінною, протизапальною і протимікробною дією. Його прийом сприяє купіруванню запального процесу в сечовому міхурі і його придатках. Також «Цистон» збільшує дію антибіотиків і сприяє розчиненню каменів у нирках.
    «Канефрон H» — це комбінований препарат рослинного походження, який містить траву золототисячника, завдяки чому володіє діуретичним (сечогінним) ефектом, покращує функцію нирок і знімає запалення в сечовидільній системі.
    «Кренфорс» — єдиний в Україні уроантисептик на основі журавлини болотної. Біологічно активні речовини, що входять до складу Кренфорс, володіють антибактеріальними, протизапальними, фунгіцидними, антиоксидантними і сечогінними властивостями, підкислюють сечу, сприяють детоксикації організму і запобіганню утворення каменів в нирках, а також сприяють посиленню імунітету.

Кренфорс має антибактеріальні та протизапальні властивості, сприяє посиленню дії антибіотиків і сульфаніламідів, які використовуються для лікування інфекційних захворювань сечовидільної системи. Кренфорс може застосовуватися у вагітних.

    «Фітолізин» — містить в собі 13 видів рослинних компонентів, які мають сечогінну, протизапальну, болезаспокійливу і бактеріостатичну дію.

На завершення зазначимо, що, незважаючи на велику різноманітність безрецептурних ліків від хвороб сечостатевої системи та їх доступність у роздрібній мережі аптек, лікування циститу бажано проводити під наглядом кваліфікованого фахівця-уролога. Самолікування часто спрямоване на порятунок від проявів хвороби, а не її причин, що може призвести до хронізації запального процесу і розвитку небезпечних ускладнень.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1210 | Додав: adminA | Теги: таблетки і трави, лікування циститу у жінок | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]