phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

19:16
Яким буде наше майбутнє у 2068 році: думка експерта

  Завжди цікаво бодай одним оком заглянути в майбутнє. Тим паче разом із людиною такої незвичної професії, як футуролог. На відміну від багатьох письменників-фантастів, ці спеціалісти не висмоктують своїх прогнозів з пальця, а базуються на тих тенденціях (від технологічних до соціальних), що вже існують. Наш гід у завтрашній день — Олексій Жмеренецький, думку якого публікує ресурс http://top24.volyn.ua/.

— Якось ви сказали, що хотіли б жити в ХХІІІ столітті. Чому саме тоді?

— Тому що в найближчі 50 років буде впроваджено ключові технології, які дуже змінять світ. Наступне століття може стати періодом звикання людей до нової реальності, до технологічних можливостей. А вже у ХХІІІ столітті гомо сапієнс, навчившись на помилках (у минулому столітті винаходи також застосовували з деструктивною метою — досить згадати війни, винищення цілих народів), почнуть використовувати наукові відкриття за призначенням.

— Появу яких винаходів слід чекати в найближчі 50 років?

— По-перше, нашою повсякденністю стане доповнена віртуальна реальність. Завдяки комп'ютерам, які будуть ще компактнішими та матимуть ще вищу роздільну здатність, ми зменшимо потребу в переміщенні з місця на місце, будемо мандрувати віртуально.

По-друге, технічні засоби стануть для нас секретарями, друзями. Голосові помічники діятимуть настільки ефективно, що комунікаці мало відрізнятиметься від спілкування живих людей.

Радимо подивитися відео каналу "Фантастика"

По-третє, штучний інтелект розвинеться до такого рівня, що почне замінювати інтелектуальну працю нижчого порядку. Маю на увазі диспетчерів, бухгалтерів, секретарів, водіїв.

По-четверте, нас чекає суцільна роботизація. Навіть сьогодні в деяких галузях застосовувати такі машини, з огляду на їх собівартість та витрати на обслуговування, вигідніше, ніж залучати людей. У подальшому ця тенденція набуде масового характеру.

— На семінарі Інституту майбутнього (США) деякі науковці стверджували, що створення детальної моделі людського мозку дасть змогу різко збільшити наши розумові здібності. Ви такої ж думки?

— Звичайно. Коли ми нормально дослідимо мозок — на тому рівні, щоб зчитувати думки, тоді зможемо, по суті, під'єднувати його до зовнішніх систем, модулів пам'яті, серверів. Скажімо, задумалась людина, скільки буде 120 помножити на 170. Мозок щось там рахує, так? А якби ми могли ті думки зчитувати, вони потрапляли б у зовнішній обчислювальний модуль, наприклад, телефон, там би проводилась ця операція — і результат як думка потрапляв назад у мозок. Навіть сама людина була б переконана, що це вона, а не машина полічила. (Усміхається).

— Якщо вірити футурологові Мітіо Каку, незабаром учені зможуть активувати гени, що сповільнюють старіння. Невже рано чи пізно здійсниться мрія людства — ми станемо безсмертними?

— Я абсолютно певен цього! Сьогодні людство підходить до технології безсмертя одразу декількома шляхами. Перший — це редагування генів. Нині вважається найбільш перспективним так званий алгоритм CRISPR, що дає змогу поки що дуже неточно, але все-таки вбудовувати чи вилучати певні фрагменти, ділянки генів у ДНК.

Інша технологія — корекції людини. Вона стосується не лише геному, а організму загалом. Йдеться про нанороботів розміром, скажімо, декілька атомів чи декілька десятків атомів. Тобто вони менші, ніж такі цеглинки організму, як ген чи амінокислота! І  тільки-но ми зможемо створювати ті малесенькі механізми та керувати ними за допомогою електромагнітних хвиль чи в інший спосіб,  стане реальним "ремонтувати" наш організм зсередини, змінюючи ДНК чи заміщуючи певні тканини тощо.

Третій шлях до безсмертя — оцифрування свідомості з мозку. Тут науковцям слід зрозуміти структуру кожного нейрона і те, як сигнали рухаються між ними. Опісля ж відтворити цю модель взаємодії нейронів у цифровому середовищі (грубо кажучи, у програмі) та наповнити цей симулятор мозку даними, зчитаними з конкретної людини. Це й буде ваша копія чи клон у цифровому середовищі!

Гадаю, у майбутньому ми зможемо обирати тип безсмертя: захочемо — оцифрування, захочемо — редагування геному і т. д.

— Скажіть, що буде з продуктами харчування? Чого чекати на зміну традиційному меню на нашому столі?

— З'являтиметься дедалі більше синтезованих продуктів. Наприклад, у Кремнієвій долині уже набувають популярності спеціальні порошки. Їх виготовляють із десятків різних складників: мінералів, вітамінів, клітковини — усього того, що входить у фрукти та овочі. Ти розводиш таку суміш водою, випиваєш, і вона цілковито замінює щоденний раціон.

До того ж інгредієнти для таких сумішей вирощуватимуть в автономних вертикальних фермах, де грунт — не потрібен! Там уже є бактерії, які переробляють інші речовини. Потрібні лише вода і світло для синтезу... Сьогодні такі теплиці створено у світі для вирощування зелені, а з часом їх використовуватимуть і для всієї агропродукції.

— Цікаво також довідатись, наскільки трансформується секс?

— По-перше, зникає інститут шлюбу як такий. Уже нині в європейських країнах кожен другий візит у мерію закінчується розлученням. Дедалі більше людей живуть самі... Тим часом потужні порносайти вже передбачили можливість підключення окулярів віртуальної реальності, можуть синхронізуватися з сексуальними іграшками. Власне кажучи,  люди можуть брати участь у тому, що відбувається на екрані.

Надалі ці пристрої лише розвиватимуться. Досить буде одягнути на голову шолом, а на тіло — пристрої, які подразнюють різноманітні рецептори, і отримати весь спектр відчуттів. Звичайно, це дуже привабливо не тільки для людей, які не мають пари, але й для тих, хто через комплекси чи фізичні вади не може відважитись на фізичну близькість. Тож у майбутньому віртуальний секс у поєднанні з супергаджетами та різними наркотичними речовинами, до легалізації яких рухаються розвинені країни, стануть потужною альтернативою сексу традиційному.

— А як же потреба у продовженні роду?

— У нинішній формі це теж може відійти у минуле. Сьогодні проводиться чимало експериментів зі штучною маткою. Недавно в такій ось виростили козеня! Плюс нормою культури (принаймні на Заході) стає штучне запліднення. Жінки підбирають батька із банку генетичного матеріалу, враховуючи особливості ДНК. За ним можна досить дешево і більш-менш точно розшифрувати основні хвороби та схильності людини. Тому процес синтезу такого ДНК, а надалі навіть процес вирощування з нього дітей уже будуть відділені від матері. Тож і народжувати людям у майбутньому виявиться не потрібно.

— Сьогодні природа чи не щомісяця робить людству  сюрпризи: шалені цунамі, жахливі землетруси... Чи навчаться науковці приборкувати стихію?

— Це одне з найважчих запитань. Наразі ми дуже далекі від керування кліматом, адже він залежить від мільярдів факторів! Ми можемо щось там прогнозувати, розуміємо певні взаємозв'язки, але впливати на це — ні. Як не можемо й завадити всім тим масштабним процесам, що сьогодні відбуваються...

Втім у майбутньому, думаю, люди навчаться створювати замкнені екосистеми — на зразок сучасних теплиць. З'являтимуться спеціальні капсули для життя чи навіть цілі автономні міста, що будуть накриті куполами.

— Ледь не забув спитати ще про одне: а як щодо освоєння інших планет? Скажімо, учасники американського проекту Mars One запевняють, що вже у 2032 році перші поселення з'являться на Червоній планеті. Це реально, на вашу думку?

— Так, реально. Інша річ — я б не поспішав казати, що люди масово переїжджатимуть туди, тобто що це стане новою домівкою для людства. Імовірніше, такі поселення стануть експериментальними майданчиками. По-перше, там можна буде досліджувати те, що на Землі — небезпечно. І це суперможливість! Якщо тут вихід якогось експерименту з-під контролю може нашкодити екології нашої планети, то на тому ж Марсі — ні. Себто це може бути такий собі величезний полігон...

Плюс уже сама подія — коли люди оселяться на Червоній планеті, хоча б декілька осіб, — дуже надихне людство. Це буде свідченням того, що ми нарешті вийшли за межі своєї планети. Такий факт надзвичайно інспіруватиме всіх, особливо молодих вчених, ще більше працювати над створенням інновацій та розвитком науки. Тож поселення на Марсі справді було б дуже важливим та символічним актом!

Категорія: Гороскопи і поради астрологів | Переглядів: 846 | Додав: admin | Теги: майбутнє | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]