phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

18:16
Якими продуктами можна заповнити нестачу йоду - фахівці розповіли

Фахівці розповіли, якими продуктами можна заповнити нестачу йоду

Всесвітня організація охорони здоров’я назвала йододефіцит найпоширенішим на планеті неінфекційним захворюванням. За статистикою, кожен українець отримує в 2-3 рази менше йоду, ніж необхідно. А потрібно вживати трохи менше чайної ложки йду на 75 років життя!

Щодня, відповідно до рекомендацій ВООЗ, це становить 100 мкг для підлітків, 150 мкг для дорослих і 200 мкг для вагітних жінок. Начебто небагато, але йод – елемент досить рідкісний. Людина отримує його тільки ззовні: 90% – з їжею, решта – з водою і повітрям.

Якщо не вистачає йоду в організмі, порушується обмін речовин, перестає правильно функціонувати щитовидна залоза, послаблюється імунітет, погіршується стан шкіри, нігтів і волосся, підвищується ризик ожиріння, а в запущених випадках розвиваються такі захворювання, як зоб і кретинізм.

Дефіцит йоду особливо помітний в осінньо-зимовий період, коли в нашому раціоні переважають продукти харчування, бідні вітамінами і мікроелементами. У цій статті ми пропонуємо вашій увазі топ-10 харчових продуктів, які допоможуть заповнити дефіцит «розумного» елемента і зміцнять щитовидну залозу.

Морська капуста

В 100 грамах ламінарії, або морської капусти, міститься до 300 мкг йоду. Спробуй додавати її до своїх улюблених салатів, і ти без проблем забезпечиш добову норму життєво важливого мікроелемента. Крім йоду з ламінарії можна отримати вітаміни A, E, C, B, а також залізо і магній.

Печінка тріски

В Радянському Союзі печінка тріски була делікатесом, салат з неї робили тільки на свята. В наші дні баночки з печінкою є в кожному супермаркеті, але від цього вона, звичайно, не стала менш корисною.

Печінка тріски є джерелом риб’ячого жиру, в значній кількості містить ряд вітамінів (А, D, E), фолієву кислоту і йод. У 100 грамах продукту може міститися від 250 до 370 мкг йоду.

Фейхоа

Відчуваєш нестачу йоду в організмі? Порушений обмін речовин? Не квапся бігти за ліками. З багатьма захворюваннями допоможе впоратися тропічний плід фейхоа.

Фейхоа – це єдина рослина, яка за вмістом йоду може зрівнятися з морепродуктами. Якщо дерево росте на узбережжі, в ста грамах плодів вміст йоду може досягати 250 мкг. Якщо фейхоа плодоносить далеко від моря, то йоду в ягодах набагато менше.

Тріска

Тріска – чудове джерело білка для тих, хто стежить за своїм харчуванням: ця біла риба має мало жирів і калорій, але багато вітамінів і мікроелементів, включаючи йод. В одній порції (100 грам) міститься 110-135 мкг йоду.

Креветки

Практично всі морепродукти багаті йодом, і креветки не виняток. В одній порції (100 г) ти знайдеш до 110 мкг йоду або 2/3 денної норми.

Тунець

М’ясо тунця високо цінується за найбільшу серед усіх риб кількість білка. «Морська телятина», як називають тунця шеф-кухарі, володіє винятковими смаковими якостями і відмінно підходить для приготування паштетів та салатів. В тунці багато калію, фосфору, кальцію, магнію, заліза та йоду (в 100 грамах близько 50 мкг).

Яйця

Курячі яйця – єдиний продукт, який засвоюється нашим організмом на 97-98%. З мікроелементів в яйцях є фосфор, залізо, мідь, магній, йод (до 35 мкг на 100 г). Але в основному всі вітаміни і мікроелементи містяться в жовтку.

Хурма

В хурмі міститься багато йоду (до 30 мкг на 100 г плодів). Крім цього вона містить магній, натрій і залізо, за кількістю якого перевершує навіть яблука.

Грудка індички

Індичку люблять спортсмени за велику кількість білка, і люди, які намагаються схуднути, за маленький відсоток жиру. Але любити її варто і за високу концентрацію корисних речовин: кальцію, калію, цинку, заліза, фосфору, йоду (близько 20 мкг на 100 грамів) і вітамінів групи В.

Квасоля

Страви з квасолі не тільки смачні і багаті йодом, але ще і дуже корисні. У бобах багато клітковини, магнію, міді, цинку, фолієвої кислоти, яка необхідна для створення нових клітин в організмі і підтримання їх в нормальному стані. І звичайно ж, там є йод – в 100 грамах квасолі його міститься від 10 до 15 мкг.

У невеликих обсягах йод міститься в молочних продуктах, пшеничній і гречаній крупі, полуниці, бананах, а також в грибах. Найпростіший спосіб додати в раціон додаткову кількість йоду – використання йодованої солі.

Правда, потрібно врахувати, що багато йоду втрачається під час приготування їжі. Так, при варінні м’яса і риби вміст йоду падає майже на 50%, а при варінні картоплі втрачається від 30 до 40% цінного елементу.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 701 | Додав: adminA | Теги: Фахівці, продукти, нестача йоду | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]