phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

17:26
Якщо не вистачає сімейних лікарів - українцям сказали “куди бігти”

Українцям сказали “куди бігти”, якщо не вистачає сімейних лікарів

В Україні з 1 квітня 2019 року планується скасувати фінансування за “червоними” списками (за пацієнтів, які мешкають на території обслуговування закладу, але ще не підписали декларацію про вибір лікаря).

Якщо у медичному закладі не вистачає сімейних лікарів, терапевтів чи педіатрів, з якими слід підписати декларацію, пацієнти мають звертатися до місцевої влади, заявив кореспонденту Укрінформу голова Національної служби здоров'я України Олег Петренко.

“Останнім часом спостерігається висока динаміка укладення декларацій, заклади демонструють високі показники. Наприклад, у Червонограді свого лікаря обрали уже 92% жителів, у Василькові – 86%. У Вінницькій області рівень укладення декларацій – 78%, в Сумській – 75%, у Хмельницькій – 73,8%. Тому було вирішено припинити оплати за “червоним” списком з 1 квітня. Це має стати стимулом для переходу на нову, більш ефективну модель оплати. Мова не йде про економію коштів, а про їхнє ефективне використання”, - сказав Петренко.

За його словами, більшість закладів отримали за договором з НСЗУ суттєво більше коштів, аніж за субвенцією.

“Щоб перехід на нову модель відбувався поступово і без ризиків, певний час діяла оплата і за так званим зеленим списком (тобто за пацієнтів, які уклали декларацію), і за червоним (за тих, хто не обрав свого лікаря)”, - зазначив Петренко.

За його словами, медичні заклади з високим рівнем укладення декларацій різниці в оплаті не відчують.

“Ті ж заклади первинки, які ще недостатньо попрацювали для укладання декларацій, повинні будуть активніше це робити. Працювати так, аби зацікавити пацієнтів укладати декларації. Якщо в закладі склалася ситуація, коли лікарів не вистачає, потрібно звернутися до власника закладу – місцевої влади – і вжити заходів, аби забезпечити достатню кількість сімейних лікарів, педіатрів та терапевтів. Аби кожен пацієнт міг обрати собі лікаря”, - наголосив Петренко.

Він підкреслив, що декларацію можна підписати незалежно від місця прописки, роботи, навчання. Та нагадав, що “якщо пацієнт не уклав декларацію з лікарем, незрозуміло, куди мають піти кошти від держави. Отже, для того, щоб скористатися гарантованим безоплатним пакетом послуг на первинній ланці, пацієнт має підписати декларацію”, - зазначив Петренко.

Він пояснив, що декларація потрібна буде і для того, щоб отримати рецепт на Доступні ліки, адже з 1 квітня рецепт на ліки за цією програмою будуть виписувати лише лікарі первинки.

“Звичайно, пацієнт, який не підписав декларацію, не залишиться без медичної допомоги. Якщо людина перебуватиме у невідкладному стані, тобто її життю та здоров’ю загрожуватиме небезпека або значна шкода, їй нададуть допомогу у кожному закладі первинної допомоги”, - завірив Петренко.

За його словами, система охорони здоров’я країни змінюється і відкриває нові можливості як для лікарів, так і для пацієнтів. “Щоб ними скористатися, потрібно дотримуватись правил”, - підкреслив Петренко. Він також пояснив, якщо раніше держава утримувала медичні заклади, то тепер - оплачує конкретні послуги, надані пацієнтам у цьому закладі.

“Це сприяє ефективному використанню коштів та стимулює заклади та лікарів орієнтуватися у своїй роботі на потреби пацієнтів. Новий принцип довів свою ефективність”, - сказав Петренко.

 

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 624 | Додав: adminA | Теги: сімейні лікарі, “куди бігти”, українці | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]