phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

22:01
Худніть з розумом


Більшість жінок вважають себе надто повними. Багато хто з нас шукають способи схуднути, щоб краще виглядати. Проте надмірна худорба так само шкідлива для здоров'я, як і надмірна вага. Перш ніж зважитися знижувати вагу, запитайте себе відверто: чи дійсно ви занадто повні або ж, відчуваючи себе непогано, ви просто вирішили, що огрядність створює для вас якісь життєві проблеми?

Намагайтеся думати про їжу, як про друга, а не як про ворога, і поставте собі за мету підгодовувати організм високоякісним "паливом", щоб відчувати себе здоровою і повною енергії. Голодування і підрахунок калорій - не самий кращий спосіб почати "нове життя". Тим більше неправильно розпускатися і їсти що попало. Кращий засіб втратити вагу - розумна дієта.

Низькокалорійні дієти

Незважаючи на сотні журнальних статей і книг, що попереджають нас про небезпеку низько-калорійних дієт, багато жінок як і раніше віддають перевагу саме такому способу схуднення. Дійсно, почавши голодувати і через деякий час вставши на ваги, ви помітите швидкі результати. Однак цей успіх дуже недовговічний.

Як тільки голодовка припиниться, ви знову почнете набирати вагу. Причина дуже проста: ви не зробили реальної спроби змінити режим харчування. Тому не думайте, що голодування - найпростіше рішення цієї проблеми. Є інший шлях. З'ясуйте, які продукти є низькокалорійними і нежирними, і постарайтеся так змінити свій раціон, щоб це пішло на користь вашому здоров'ю, а не тільки зниження ваги.

Деякі дієтологи рекомендують спеціальні бісквіти або молочні суміші, що замінюють звичайну їжу. Однак ці продукти не володіють ніякими чарівними властивостями, а найчастіше в них у надлишку містяться цукор і жир.

Якщо ж ви тим не менш налаштовані на заміну звичної їжі напоями, краще зверніться до "здорової версії" натуральних продуктів - їжте банани, полуницю і пийте знежирене молоко.

До якої міри безпечно знизити калорійність їжі?

Фахівці рекомендують не знижувати добове споживання кілокалорій нижче позначки 500. Це має означати скорочення до 3500 ккал в тиждень, що еквівалентно приблизно 400 г внутрішнього жиру нашого тіла. Але не варто витрачати час на підрахунок калорій, краще спробуйте переключитися на низькокалорійну високопоживний дієту і виконуйте фізичні вправи. Намагайтеся ходити на прогулянки, відвідуйте уроки танців або хоча б почитайте хорошу книгу. Коли ви щасливі або чимось зайняті, ви менше думаєте про їжу і, як наслідок,-не переїдайте.

Дієта і обмін речовин



Якщо довго дотримуватися низькокалорійної дієти, вона не спрацює: уповільнення обміну речовин буде пропорційно швидкості спалювання в організмі калорій.

Зрозуміло, для того щоб втратити вагу, ви повинні або поглинати менше калорій, або більше їх витрачати. Але якщо ви станете є набагато менше того, що вам потрібно для підтримки ваги на певному рівні, ваш організм впаде в стан голодування і відреагує на це уповільненням обміну речовин. Іншими словами, за день у вас буде згоряти менше калорій - тобто результат виявиться протилежним бажаному. При поверненні до нормального рівня споживання їжі організм буде утримувати зайві калорії для заповнення колишніх жирових запасів.

Мільйони жінок пали жертвою "нестійкою" дієти. Вони втрачали вагу завдяки низькокалорійної дієти, а потім з лишком набирали його. Далі їм доводилося ще більше посилювати дієту, щоб знову зменшити вагу. Якщо ви - одна з цих страждальників, не дозволяйте тривог про своє обміні речовин згорнути вас зі шляху істинного. Невдалі дієти, можливо, і сповільнили на час ваш обмін речовин, проте, швидше за все, вони не завдали вам непоправної шкоди.

Надмірна вага - це результат неправильного харчування, а не повільного обміну речовин. Якщо ваша вага занадто великий у порівнянні з нормою, не падайте духом: просто перейдіть на більш здорову схему живлення і побільше часу приділяйте гімнастики.


Незбалансована дієта і серце

Справжня небезпека незбалансованої, неправильної дієти в тому, що в організмі накопичується жир. Коли після чергової атаки на ожиріння і періоду суворого дотримання дієти до вас повернеться колишній вагу, то, швидше за все, жир відкладеться на животі. В результаті ви можете схуднути в області стегон, але придбаєте зайві складки навколо талії.

Звичайно, якщо ви ненавиділи свою обтяжливі донизу фігуру, то цей варіант вас цілком влаштує. Проте медики стверджують, що відклався на животі жир небезпечніше для серця, ніж жировий шар на стегнах. Тому чоловіки, фігури яких частіше набувають форму яблука, більше страждають від серцевих захворювань, ніж жінки, що мають, в основному, грушоподібні форми.

Поступово і надовго

Дієти часто "не приносять" успіху тому, що ми очікуємо від них відразу багато чого і за короткий час. Не намагайтеся застосувати до свого організму "шокову терапію" і змінитися за пару тижнів. Поступово оздоровлюючи свій спосіб життя і раціон харчування, ви досягнете більш тривалого ефекту.


Скільки жиру потрібно нашому організму?


Скорочення жиру в харчуванні дозволить знизити вагу і ризик захворювання раком. Потрібно зменшити споживання жиру до 30% добової норми калорій. Для жінок при нормі 2000 ккал в день це означає 70 г жиру. Охочим схуднути досить 20-25%, тобто не більше 50 г в день.

Більшість експертів сходяться на тому, що не можна різко скорочувати споживання жирів з продуктами харчування, оскільки це може завдати шкоди здоров'ю. Основні жирні кислоти необхідні для Побудови клітинних мембран і для інших життєво важливих функцій організму. Жири потрібні для живлення тканин головного мозку, нервових волокон та кісткового мозку. Накопичуючись в тканинах, вони забезпечують механічний захист і теплоізоляцію внутрішніх органів, таких як серце, печінка і нирки. Жир, що відкладається у жінок на грудях та стегнах, необхідний для вироблення гормонів, що сприяють дітородіння.

ЯК СКОРОТИТИ СПОЖИВАННЯ ЖИРУ

Для приготування каш користуйтеся напівжирним молоком. Воно настільки ж поживно, як цілісне, але містить не більше 10 г жиру на 0,5 літра, в порівнянні з 23 г жиру в цілісному молоці. Сирні соуси і солодкі креми також краще готувати зі знежиреного молока - різниці в смаку ви навіть не помітите.

Виключіть просочені майонезом прошарку сендвічів. Столова ложка майонезу з верхом містить 22 грама жиру.

Переконайтеся, що вершкове масло розм'якшилися, і лише тоді намазуйте його на хліб - в такому вигляді на бутерброді його виявиться менше.

Готуйте печений, а не смажена у фритюрі картоплю.

З печеною картоплею замість масла або кислого соусу можна з'їсти скибочку нежирного сиру і зубчик часнику.

Вживайте в їжу пісний бекон замість жирної шинки або буженини.

Перед тим, як є курку або індичку, зніміть з них шкірку. Смажений курча з шкіркою містить набагато більше жиру (14%), ніж смажений шматочок яловичини (4,4%).

Бронюйте собі піцу з смаженими на решітці овочами, а не з яловичиною або іншим м'ясом. Попросіть залишити сир.

Купуйте пісне м'ясо і уникайте жирних ковбас, бекону і фаршу.

Робіть омлети з білків, а не з цілісних яєць.
Категорія: Корисні поради, як гарно виглядати | Переглядів: 2216 | Додав: radymo | Теги: схуднути | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]