phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

17:57
Коли бити тривогу - 9 причин запаморочення і непритомності

Ви коли-небудь втрачали свідомість? Відчуття лякають, але 90% людей, які падають в непритомність, цілком здорові, говорить доктор Венкатеш Тируганасамбандамурті, клінічний епідеміолог з Університету Оттави. А ось для решти 10% це тривожний дзвіночок, що попереджає про порушення ритму серцебиття або інший небезпечний стан.

Якими б не були обставини, свідомість завжди є результатом короткострокового зменшення припливу крові до мозку, пояснює професор кардіології при Нью-Йоркському університеті Лоренс Філіпс: «Причиною тому є падіння кров’яного тиску і зниження швидкості пульсу. Більшість передумов до цього цілком звичайні і безпечні, але іноді вам може знадобитися більш детальний медичний огляд».

Навіть якщо ви не втратили свідомість, падіння тиску та уповільнення пульсу можуть призвести до запаморочення — того самого відчуття, ніби ще трохи, і ви впадете в непритомність.

Визначити, чи потрапляє ваша непритомність і запаморочення у безпечні 90% або в серйозні 10%, достатньо важко не тільки пацієнту, але часом і лікарю. Ми наведемо 9 потенційних причин запаморочення і непритомності. Пам’ятайте, що якщо симптоми не здаються вам незвичайними або не проходять з часом, варто звернутися за консультацією до лікаря.

Ви зневоднені

Є люди, які по натурі схильні до запаморочень у спеку або при надмірному потовиділенні. «Таке часто трапляється влітку, особливо в закритих задушливих приміщеннях, — говорить доктор Тируганасамбандамурті.

— Підвищена температура впливає на нервову систему таким чином, що тиск падає». Якщо ви відчуваєте слабкість і запаморочення від зневоднення і спеки, ляжте, щоб швидше забезпечити серце і мозок кров’ю. Полегшення має настати досить скоро.

Ви різко здивувалися або злякалися

Ви заходите в кімнату, і раптом з усіх кутів вискакують ваші друзі з несподіваним привітанням з ювілеєм. Нервова система може «перегрітися» у схожих ситуаціях і різко знизити кров’яний тиск, викликавши запаморочення. Свідомість звичайно випливає з попередженнями у вигляді «позеленіння» шкіри обличчя і появи нудоти.

Ви різко встали

Запаморочення і потемніння в очах при швидкому вставанні навіть має свій науковий термін — ортостатична гіпотензія, при якій тиск різко падає, що призводить до запаморочення. У більшості випадків побоюватися нічого, але якщо це відбувається постійно або погіршується через кілька хвилин, варто записатися до лікаря.

У вас порушений ритм серцебиття

На відміну від «уповільненої» непритомності при раптовому здивуванні, як описано вище, непритомність, пов’язана з порушенням пульсу настає раптово і без попередження запаморочення. Нерегулярне серцебиття — аритмія — означає, що ваше серце скорочується то швидше, то повільніше, що може порушити надходження крові до мозку, говорить доктор Філіпс.

Раптова непритомність без попереджувальних симптомів — привід занепокоїтися, вважає професор клінічної медицини при Університеті Каліфорнії Меліса Буроу-Пенья: «Людина може бути в процесі розмови і раптово втратити свідомість з провалом у пам’яті про те, що сталося». Така подія — привід звернутися за невідкладною допомогою: абнормальне серцебиття підвищує ризик раптової зупинки серця.

У вашому серці погано працює клапан

Як правило, це вроджене порушення, говорить доктор Буроу-Пенья, і частіше спостерігається у молодих людей. Порушення роботи клапанів серця може привести до перекриття руху крові і, як наслідок, запаморочення, особливо при фізичних навантаженнях.

Це побічний ефект ваших ліків

Деякі ліки, наприклад, знеболюючі і деякі препарати проти тривожності, можуть викликати запаморочення, говорить доктор Буроу-Пенья, можливо, через прямий вплив на мозок або через уповільнення серцебиття, що може призвести до цих симптомів. «Іноді пацієнти скаржаться на нез’ясовне запаморочення, говорить доктор Філіпс, — і виявляється, що це один з рідкісних побічних ефектів їх ліків».

Також є невеликий шанс того, що у вас є алергія на прийняті ліки. У рідкісних випадках пацієнти відчувають анафілактичну реакцію на препарат і, як наслідок, запаморочення і навіть непритомність. «У цьому випадку причиною реакції є імунна система, що змушує кровоносні судини стискатися».

У вас може бути інсульт

Якщо ви відчуваєте запаморочення одночасно з м’язовою слабкістю, ускладненою промовою чи онімінням/поколюванням в кінцівках — будьте пильні, говорить доктор Філіпс. Це симптоми інсульту, необхідно негайно викликати невідкладну допомогу. Зменшення надходження крові в мозок може бути викликано тромбом і здатне призвести до ішемічної атаки.

Ви пропустили обід

І тепер голодні. Низький рівень цукру в крові може викликати запаморочення, позбавивши мозок необхідного «палива» — глюкози. Ймовірно, що ваше серце і тиск тут ні при чому, а поправити ситуацію можна простим перекусом. Якщо ж ви страждаєте від діабету і приймаєте відповідні ліки для зниження цукру в крові, запаморочення може вказувати на небезпечний, дуже низький рівень, що загрожує вам конвульсіями і непритомністю.

У вас грип

У цей період запамороченням вам загрожують одночасно і зневоднення, і низький рівень цукру. Навіть якщо в стані грипу вам не хочеться їсти і пити, робити це потрібно, щоб уникнути таких неприємних симптомів, говорить доктор Буроу-Пеня.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 872 | Додав: adminA | Теги: причини запаморочення і непритомнос | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]