phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

20:02
Коли ми даремно лікуємось антибіотиками - 5 випадків

5 випадків, коли ми даремно лікуємось антибіотиками

За даними ВООЗ щороку в ЄС помирають 25 тисяч пацієнтів через серйозну бактеріальну інфекцію внаслідок адаптації бактерій до ліків. Українці в частині випадків лікуються антибіотиками, коли насправді не потребують їх. Які ж хвороби ми лікуємо антибіотиками даремно та чому?

1. Грип, застуда та інші вірусні захворюівання

Антибіотики пригнічують ріст бактерій або вбивають їх. Вони не впливають на віруси. Грип – це вірусне захворювання. Внаслідок ускладнень грипу може виникнути бактерільна інфекція. Лише в таких випадках лікар призначає антибіотики.

2. Бронхіт, синусит, інфекція вуха

Хоч бронхіт, синусит та інфекція вуха і виникають внаслідок, як вірусних, так і бактеріальних інфекцій, не поспішайте лікувати їх антибіотиками. Навіть, якщо їх спричиняють бактерії, лікар призначає антибіотики лише у дійсно важких випадках, коли впевнений, що причина захворювання – бактерії.

3. Запалення очей

Як часто, маючи почервоніння та запалення очей, ви йдете в аптеку, а там вам пропонують краплі, які містять антибіотики? Проте не знаючи напевно, чим викликане запалення ви не тільки витрачаєте зайві кошти, купуючи непотрібні ліки, а й ризикуєте власним здоров’ям. Не займайтесь самолікуванням. Використовуйте препарати з антибіотиками лише за призначенням лікаря, коли відомо, яка саме інфекція викликала захворювання.

4. Порізи

Не використовуйте антибактеріальні мазі «для запобігання інфекції» при незначних порізах, бо лише 3% ран інфікуються. Тому медпрацівник призначить антибіотики лише у визначених випадках поверхневих ран (при діабеті, ранах на ногах, пошкоджень більше 5 см, або забруднених).

5. Профілактика захворювання

Не приймайте антибіотики «для профілактики» захворювання. Антибіотики – це ліки, призначити які може виключно лікар відповідно до характеру інфекції.

Надмірне необґрунтоване безконтрольне використання антибіотиків призводить до виникнення резистентності (стійкості) до них. У відповідь на ліки бактерії змінюються, стають не чутливими до цих препаратів. Це збільшує медичні витрати, тривалість госпіталізації та підвищує рівень смертності.

 

 

 

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 628 | Додав: adminA | Теги: 5 випадків, даремно лікуємось антибіотиками | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]