phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

16:22
Корисні властивості грязьової ванни


Багато хто напевно чули про грязелікування (грязьові ванни), але не кожен вірно оцінює всю її користь.

До лікування грязями відносяться грязьові аплікації, обгортання, внутрішньо порожнинні грязьові процедури. Грязь може бути використана різна: мулова сульфідна (чорна), торф'яна грязь (темно-бура), сапропеленова (коричнева, синювато-чорна, блакитна або темно-оливкова). У кожної грязі різний склад, але, не дивлячись на це все, вони надають болезаспокійливий ефект, мають розсмоктуванні властивості та протизапальні, підвищують загальний тонус.

Корисні властивості грязьової ванни

Процедури конкретно грязьової ванни, сприяють налагодженню обміну речовин, розсмоктуванню солей, що відкладаються в суглобах, оновленню клітин, сприяє відновленню нервів, гнійні виділення зменшуються, зменшуються виразки тощо. У підсумку можна зазначити, що грязьові ванни рекомендуються людям із захворюваннями опорної-рухового апарату, ЛОР-хворобами, травними розладами, виразковими хворобами, гінекологічними проблемами і багато іншого.

Але варто звернути увагу на те, що дані процедури, як в іншому і будь-які інші мають ряд певних протипоказань. До них відносяться: будь-які запальні процеси, онкологічні захворювання, туберкульоз, загострення під час хронічних захворювань, кровотечі, ендокринні порушення, нефроз і нефрит, хвороби крові, вагітність і серцеве-судинні захворювання.

Які бувають грязьові ванни

Серед грязьових ванн розрізняють міцні, середні і слабкі, в залежності від концентрації. У міцних є одна особливість, що вони можуть викликати перегрівання у пацієнта, тим самим збільшивши частоту серцевих скорочень, підвищується тиск, тому відразу треба враховувати особливість свого організму.

Ще розрізняють місцеві та загальні грязьові ванни, рідше використовуються загальні, так як частіше зустрічаються хворі, яким вони протипоказані. Місцеві ванни відрізняються тим, що їх застосовують на окрему область тіла, це може бути поперекові, обмазують нижні кінцівки і поперек, можуть обмазувати тільки нижні кінцівки, таке називається "чоботи" і лише верхні кінцівки, така ванна називається "рукавички".

Підготовка до грязьових ванн

Перед прийняттям такої ванни обов'язково потрібно прийняти душ, а краще, якщо ще й зробите пілінг, щоб шкіра була чистою і більш проникною для корисних речовин. Якщо є можливість, тоді лікарі радять прийняти дві гарячі ванни, а потім, день відпочити, це так званий підготовчий етап перед лікувальним курсом.

Тривалість прийняття грязьової ванни не повинен перевищувати 20 хвилин. А температура води в залежності від показань коливається від 34 до 40 градусів. Вода для ванної краще термальна або морська, якщо немає можливості таку взяти, то підійде і просто соляний розчин. Дуже ефективно одночасно провести і гідромасаж, якщо є відповідні умови, користь буде тільки більшою.

Процедура закінчується тим, що ви обполіскується в душі без мила і наносите зволожувальний засіб. Такі ванни можуть проводитися в комплексі з іншими масажами і масками, а можуть йти і просто окремим курсом. Комплексні програми зазвичай використовують при проблемах зайвої ваги або целюліті.

У різних грязей різний склад і властивості, основним її фактором для лікування є тепло.

Мулові сульфідні грязі чорні та утворюється у водоймах, і тільки солоних. В такій грязі найбільше мінеральних речовин.

Сапропеленова грязь так само утворюється у водоймах, але зі стоячою водою. Може бути й коричневою, і синювато-блакитною, і темно-оливковою і навіть рожевою. Вона багата йодом, кобальтом, бромом. Дуже м'яка, тому її рекомендують при багатьох захворюваннях.

Торф'яна грязь утворюється в болотах і болотистих місцях, її колір темно-бурий, вона так само багата мінеральними речовинами.
Категорія: Корисні поради, як гарно виглядати | Переглядів: 2946 | Додав: radymo | Теги: грязьові ванни, грязь | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]