phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

21:47
Криють у собі небезпеку для здоров'я засоби побутової хімії

 

Засоби побутової хімії — мийні та очисні, полірувальні та дезінфікувальні — напевно є в кожному будинку. Вони відмінно справляються з усіма покладеними на них завданнями, крім одного — збереження здоров’я.

Побутова хімія: небезпека, прихована в чистоті.

Кожен із нас хоче, щоб його будинок був чистим, а домашні справи не вимагали багато часу. І тут на допомогу приходять розрекламовані очисні та мийні засоби. Але ці відмінні помічники не так нешкідливі, як здається.

Запитайте себе: як часто ви користуєтеся, наприклад, засобом для миття посуду? Напевно, кожен день. Однак не слід забувати про головну вимогу, що висувається до засобів побутової хімії — їхня абсолютна безпека для здоров’я, і цього, на жаль, не можуть гарантувати більшість виробників.

Засоби побутової хімії перебувають у списку одних із найсильніших побутових алергенів. Прояви алергічних реакцій, викликаних цими небезпечними речовинами — від дерматичних реакцій до безупинного кашлю. І ці реакції можуть виникнути не тільки в алергіка, а й у будь-якої людини. Сьогодні вже багато лікарів упевнені, що різке збільшення кількості респіраторних і шкірних захворювань, а також сильних алергічних реакцій безпосередньо пов’язане з необмеженим використанням побутової хімії.

І це не вся небезпека, що прихована в засобах побутової хімії. Більшість із цих засобів викликають набагато більш серйозні порушення здоров’я і навіть можуть призвести до смерті.

Як уберегти своє здоров’я та здоров’я своїх близьких від небезпечних засобів побутової хімії? Перш за все, потрібно знати, що входить до складу того чи іншого засобу і чи становить ця речовина потенційну небезпеку.

Засоби для миття посуду

Особлива небезпека речовин, що містяться в засобах для миття посуду, полягає в тому, що вони залишаються на її поверхні, в порах, навіть при самому ретельному вимиванні. Таким чином, разом із їжею ви вживаєте й небезпечну «хімію». До складу цих засобів зазвичай входять аніонні поверхнево-активні речовини (а-ПАР), пропіленгліколь, поліфосфати, синтетичні барвники, ароматизатори інші хімічні сполуки.

Аніонні ПАР — обов’язкова складова як мийних засобів, так і пральних порошків, про небезпеку яких ми розповідали раніше. Ці речовини — одні з найнебезпечніших ПАР — вони здатні накопичуватися в органах. Викликають алергію, порушення імунітету, хвороби нирок, печінки і легенів і навіть захворювання мозку. Фосфати викликають отруєння та провокують розвиток пухлин шлунково-кишкового тракту.

Засоби для чищення поверхонь

Засоби, що застосовуються для прибирання туалету, ванної, чищення скла і дзеркал, містять небезпечні їдкі речовини та дезінфікувальні компоненти: фенольні та крезольні сполуки. Ці складові порушують роботу нирок і печінки, викликають шлунково-кишкові захворювання (діарею), запаморочення, втрату свідомості.

Засоби побутової хімії перебувають у списку одних із найсильніших побутових алергенів.
До складу очисних речовин для скляних поверхонь може входити нашатирний спирт, який викликає головний біль, подразнює слизову очей і дихальних шляхів. Ізопропанол — небезпечна речовина, що входить до складу рідин для миття вікон, також дуже токсичний для шкіри та печінки, викликає хвороби нирок, шлунково-кишкового тракту і нервової системи.

Засоби для полірування підлог і меблів

Поліролі для металевих поверхонь містять нафтові дистиляти. Їхній короткочасний вплив може призвести до тимчасового розладу зору, а при довготривалому використанні можуть виникнути порушення нервової системи, нирок, органів зору і шкірні захворювання.

До складу поліролів для підлоги і меблів входить нітробензол — також небезпечна для здоров’я речовина. Він здатний викликати блювоту, задишку, знебарвлення шкіри, ракові захворювання і навіть призводити до смерті. Також нітробензол викликає вроджені дефекти у дітей.

Відбілювачі та освіжувачі повітря

У відбілювачах часто використовуються гідрохлорид і гіпохлорит натрію (sodium hypochlorite, sodium hypochlorite). Ці речовини викликають шкірні роздратування та алергію. Аерозолі містять бензонат і нітрит натрію, які можуть спровокувати цироз печінки, анемію і хворобу Паркінсона.

 

Категорія: Будівельні і ремонтні поради | Переглядів: 1092 | Додав: adminA | Теги: здоров'я, небезпека, засоби побутової хімії | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]