phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

16:08
Ламінування документів: що це таке та як робиться?

Паперові документи швидко затираються при частому використанні, псуються, якщо на них потрапить вода. Щоб зберегти документи надовго, їх ламінують захисною плівкою. Для цього в сервісних центрах та офісах використовують спеціальні апарати. Існує два способи ламінування, і у кожного з них свої особливості, що впливають на якість зображення.

Купити плівку для ламінування

Як проводиться ламінування документів?

Холодне ламінування

Покриття паперів плівкою без нагрівання виконують на спеціальному обладнанні з валами. Плівка для ламінації приклеюється до однієї або двох сторін документа. Вона щільно лягає завдяки натиску валів. Покриття виходить рівномірним, без бульбашок та складок. Клейову плівку наносять на документи з паперу будь-якої товщини та якості: на гладку або шорстку.

Гаряче ламінування

Апарат обертає документ спеціальною плівкою та подає його на гарячі вали. При 150 градусах плівка плавиться, у результаті під тиском валів папір вдруковується у ній. При охолодженні плівка застигає. Забезпечується щільне герметичне зчеплення. Плівка не відклеюється по краях.

Види плівок

Для ламінування застосовують два типи плівок:

  1. 1. Глянцева плівка. Вона відбиває світло і тому виблискує. Глянцева плівка робить кольори документа яскравішими та контрастнішими. Якщо текст на папері дрібний, його може бути складно читати через відблиски.
  2. 2. Матова плівка. Вона робить кольори глибшими, надає бархатистість візуально. За таким покриттям можна робити написи олівцем і прати гумкою для прання, наносити текст ручкою або чорнилом.

Для ламінування використовують плівки з кількох матеріалів:

  • * Поліпропілен. Він м'який та еластичний. Така плівка для гарячого ламінування має невисоку щільність, 25–26 мкм. Вона ізолює від вологи, однак у неї невисока стійкість до механічного впливу.
  • * Поліестер густиною від 32 до 250 мкм. Ця плівка міцніша. Застосовується для гарячого ламінування.
  • * Нейлонові та вінілові плівки, покриття з УФ-захистом та антивандальні коштують дорожче.
  • * Плівки ПВХ використовують для холодного ламінування з щільністю 60, 80 та 200 мкм.

Також у деяких випадках використовується фольга для ламінування, але вона переважно застосовується в декоративних цілях. Для ламінування офіційних документів найчастіше використовується прозора плівка для друку.

Існують способи самостійного ламінування документів холодним способом. Однак є великий ризик зіпсувати документ. Працюючи вручну плівка може пом'ятися, під неї потрапляють бульбашки повітря. Ламінування документів варто довірити фахівцям. Вони правильно підбирають тип та товщину плівки. Покриття виходить ідеально гладким, без нерівностей.

Категорія: Поради для бізнесу | Переглядів: 354 | Додав: admin | Теги: ламінування, документ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]