phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

22:18
Має "ген довголіття" кожен четвертий українець

 

 

Український стартап генетичних досліджень Myhelix довів, що 24,5% українців мають "ген довгожителів".

Йдеться про варіант CC гену IL6. Така особливість передбачає потенційне довголіття — життя до 90 років або більш старшого віку, повідомляють дослідники з Myhelix, пише НВ. IL6, або інтерлейкін 6 — це білкова сполука, складова імунної системи людини.

Цей ген відповідає за запальні процеси та підвищення температури. Без інтерлейкіну 6 організм не зміг би боротись із наслідками опіків, травм та інших ушкоджень.

Але висока концентрація інтерлейкіну шкідлива: вона провокує автоімунні реакції, організм починає боротись із власними клітинами. З віком концентрація інтерлейкіну 6 в крові зростає. Саме тому IL6 розглядають як один з маркерів старіння.

Концентрація інтерлейкіну 6 в крові залежить від того, який саме варіант цього гена успадкувала людина.

Існують три генотипи IL6: GG, CG та CC. У носіїв GG спостерігається найвища концентрація, у носіїв CC — найнижча.

Саме такий, "хороший" варіант IL6 спеціалісти Myhelix виявили у 24,5% українців. Цікаво, що у британців гетотип CC зустрічається рідше, у 19% випадків, згідно зі статистикою 1000 Genomes Project Phase 3.

"Для дослідження було використано результати ДНК-тестів чоловіків та жінок у віці від 3 до 80 років.

Варіант IL6 CC — це “генетичний подарунок”, схильність до довголіття. Але важливо розуміти, що реальна тривалість життя приблизно на 30% залежить від генів і на 70% — від способу життя: харчування, фізичних навантажень, наявності чи відсутності шкідливих звичок", — розповідає Дарія Лосєва, генетик, молекулярний біолог і засновниця сервісу Myhelix.

 

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1143 | Додав: adminA | Теги: ген довголіття, кожен четвертий українець | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]