phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

19:28
Медицина у Польщі - чим вона відрізняється від української

 

Українці часто жаліються на систему вітчизняної медицини. Приватні клініки для більшості – занадто дорогі. А у державних – і досі використовують оснащення, частина з якого, скоріш за все, ще застала часи народження незалежної України. У сусідній Польщі – все інакше. Заклади охорони здоров’я тут реформували згідно з нормами Європейського Союзу.

У Польші – страхова медицина. Отримати там медичну допомогу без страховки можна хіба що у приватних закладах. Тому більшість поляків щомісяця виплачують квоту за обслуговування у лікарнях.

«Приватну страховку, так звану «opieką zdrowotną», яка покриває не лише якісь нещасні випадки, а й звичайні візити до лікаря будь-якого роду, може оформити собі кожна людина. Це може бути 1500-2000 злотих на рік», – розповідає Олександр Михайлюта, який живе у Варшаві 5 років.

У Польщі існує державний орган ZUS – Управління соціального страхування. Якщо людина влаштована у Польщі на роботу, то щомісяця їй доведеться віддавати 2,5% на державне страхування. Ще майже 2% заплатить працедавець. Туристам та емігрантам трохи важче. По-перше, медична страховка покриває далеко не всі захворювання та випадки. По-друге, для постійного страхування іноземцю потрібно буде отримати польський ідентифікаційний номер.

Наступна відмінність полягає у підході до лікування: поляки роблять ставку на попередження та профілактику захворювань. Пересічні громадяни регулярно відвідують лікаря для планової перевірки та діагностики. А через це – утворюються черги. Інколи чергу до стоматолога можна чекати 2 місяці.

Лікування в Польщі – недешеве задоволення. Наприклад, найбільш розповсюджена послуга – лікування карієсу та пломбування зуба – обійдеться щонайменше у 120 злотих, це майже 900 гривень. В Україні ж за таку процедуру попросять у 2,5 рази менше – від 300 гривень.

Ми звикли нарікати на екіпажі швидкої допомоги, які можуть їхати на виклик годинами. Причина – незліченна кількість викликів. У Польщі ж викликати швидку не так легко.

«Якщо трапилося щось зненацька, можна зателефонувати до швидкої допомоги. Відповість диспетчер і проведе невеличке інтерв’ю, дізнається, що сталося конкретно, скільки осіб, наприклад, зазнало шкоди. І тоді диспетчер прийме рішення, чи приїде карета швидкої, чи ні», – розповідає поляк Пьотр Мьодек.

Аптеки у Польщі, як і в Україні, на кожному кроці, деякі ліки навіть можна отримати безкоштовно. Право на безоплатні препарати мають пенсіонери, люди з інвалідністю, дійсні солдати польської армії, а також заслужені донори крові. Але лише за рецептом.

Польща пережила реформування медицини. В Україні ж зміни – лише на початковій стадії. Проте, якщо вдало застосувати досвід західних сусідів, враховуючи наші власні особливості, у майбутньому Україна матиме надійну систему охорони здоров’я.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 993 | Додав: adminA | Теги: українська, медицина, Польща | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]