phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

22:29
Міфи щодо холестерину вчені розвіяли

Тримайте руку на пульсі новітніх досліджень і лабораторних відкриттів, щоб дізнатися про те, як насправді холестерин впливає на наше здоров’я і як скоротити ризик можливих серцево-судинних захворювань.

Міф 1: «Поганий» холестерин – головний показник ризику

Холестерин – це ціла колекція різноманітних ліпідів: є ЛВП (HDL, «хороші» ліпопротеїни високої щільності), є ЛНП (LDL, «погані» ліпопротеїни низької щільності, які при взаємодії з іншими субстанціями утворюють жирові відкладення на стінках судин), і є тригліцериди (підвищують ризик розвитку гострого запалення) підшлункової залози). Виходить, щоб знизити ризик серцево-судинних захворювань та інсульту, варто остерігатися двох останніх видів холестерину? Не зовсім так. Для жінок знижений рівень «хорошого» холестерину значно небезпечніше підвищеного рівня «поганого». Безпечна межа ЛНП варіюється від індивіда до індивіда. Для здорового, некурящої людини без сімейної історії подібних захворювань ліміт «поганого» холестерину знаходиться на позначці 160 мг в день, а для жінки з численними ризик-факторами цей рівень не повинен перевищувати 100 мг на день. І оскільки наше тіло має потребу в «гарному» холестерин, щоб боротися із запаленнями і «поганим» холестерином, рекомендована денна норма ЛВП становить 50-60 мг в день.

Барбара Робертс, доктор медичних наук, директор Центру жіночого здоров’я серця в Род-Айленді.

Міф 2: Холестерин з продуктів «забиває» судини

Недавні дослідження більш або менш спростували поширену теорію про те, що холестерин, який міститься в курячих яйцях, креветки та деяких інших продуктах безпосередньо відкладається в судинах. Насправді, яєчні жовтки багаті омега-3 жирними кислотами, які сприятливо позначаються на здоров’ї серця. Тому, замість того, щоб скорочувати споживання яєць, корисніше зменшити споживання насичених жирів, що містяться в усьому, починаючи від яловичини і закінчуючи сирами, і змушують печінку виробляти «поганий» холестерин. Перевіряйте етикетки на продуктах і намагайтеся не перевищувати денне споживання насичених жирів (16 г в день).

Трейсі Стівенс, головний лікар Медичного центру жіночого здоров’я серця Saint luke’s Muriel I. Kauffman’women’s Heart Center

Міф 3: Фізичні вправи допомагають скоротити «поганий» холестерин

Якщо вміст жирів у вашому організмі далекий від ідеального, велика ймовірність, що ваш лікар пропише вам фізичні навантаження: дослідження підтверджують, що 40-хвилинні помірні заняття аеробікою в день можуть знизити вміст тригліцеридів та підвищити рівень ЛВП. Однак для жінок ключем до вирішення проблеми є терпіння, оскільки для досягнення рівних результатів їм доводиться займатися фітнесом довше, ніж чоловікам. В одному дослідному дослідженні чоловіки тренувалися 3 місяці, щоб досягти хорошого рівня ЛВП, в той час як жінкам знадобилося 6 місяців для досягнення таких же результатів. Але не поспішайте засмучуватися: у будь-якому випадку заняття фітнесом допоможуть вашому серця, налагодивши кров’яний тиск та взявши під контроль зайву вагу.

Ніка Голдберг, головлікар Центру жіночого здоров’я NYU Langone Joan H. Tisch Center for women’s Health, Нью-Йорк.

Міф 4: Нормальний рівень холестерину в молодості гарантований вам на все життя

Ваш рівень холестерину може істотно змінитися ближче до зрілого віку, оскільки загальний обсяг холестерину і тригліцеридів, як правило, збільшується після менопаузи, навіть при правильній дієті та активному способі життя. Перевіряйте рівень холестерину кожні 3 роки.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 817 | Додав: adminA | Теги: міфи щодо холестерину, вчені | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]