phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

15:28
МОЗ хоче скасувати ліцензії на народну медицину - Супрун

 

Міністерство охорони здоров'я підготувало законопроект, який скасовує видачу спеціального дозволу від МОЗ на заняття народною медициною. Про це повідомила у Facebook в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Якщо сучасна медична наука не визнає практику цілителів, знахарів і екстрасенсів як метод лікування, цього не може визнавати закон і держава. І в жодному разі Міністерство охорони здоров'я не може надавати дозвільні документи на методи, безпечність та ефективність яких неможливо гарантувати. Підготовлений законопроект передбачає скасувати видачу спеціального дозволу на заняття народною медициною (цілительством). Також він забороняє рекламу народної медицини", - написала Супрун.

Однак, зауважила вона, якщо цей законопроект ухвалять, то це не означатиме, що люди, які практикують цілительство, не зможуть цим займатися. Проте їхня діяльність, за словами Супрун, не визнаватиметься законом як така, що може допомогти комусь не хворіти чи вилікуватися.

"Пацієнти, які звертатимуться до гомеопатів чи знахарів, бачитимуть, що їхня діяльність не підкріплена жодними державними документами, а отже, це не є місцем, де надається медична допомога", - зазначила керівник МОЗ.

Нагадаємо, у січні 2018 року Міністерство охорони здоров'я виступило з ініціативою скасувати спеціальний дозвіл на зайняття народною медициною (цілительством) шляхом скасування статті 74-1 Основ законодавства України про охорону здоров'я, в якій передбачається порядок видачі зазначеного дозволу. Відповідні зміни до закону були винесені на громадське обговорення.
МОЗ України підготувало законопроект, який скасовує видачу спеціального дозволу від МОЗ на заняття народною медициною.

Дотепер українське законодавство визначає народну медицину, як метод оздоровлення, профілактики, діагностики та лікування, які ґрунтуються на досвіді багатьох поколінь людей, усталені в народних традиціях і не потребують державної реєстрації.

Що це за методи та як їх можна обґрунтувати з наукової точки зору - доказовій медицині невідомо.

По-перше, ані наукою, ані законодавством не передбачено критерії підтвердження досвіду багатьох поколінь та усталеності у народних традиціях.

По-друге, будь-які методи оздоровлення, діагностики та лікування мають бути безпечними та дієвими для пацієнтів.

Якщо сучасна медична наука не визнає практику цілителів, знахарів і екстрасенсів, як метод лікування, цього не може визнавати закон і держава.

І в жодному разі Міністерство охорони здоров’я не може надавати дозвільні документи на методи, безпечність та ефективність яких неможливо гарантувати.

Підготовлений Законопроект передбачає скасувати видачу спеціального дозволу на зайняття народної медицини (цілительства). Також він забороняє рекламу народної медицини.

Якщо його ухвалять, це не означатиме, що люди, які практикують цілительство, не зможуть цим займатися. Проте їхня діяльність не визнаватиметься законом, як така, що може допомогти комусь не хворіти чи вилікуватися.

Пацієнти, які звертатимуться до гомеопатів чи знахарів, бачитимуть, що їхня діяльність не підкріплена жодними державними документами, а отже це не є місцем, де надається медична допомога.

Весь законопроект можна почитати на сайті МОЗ: https://goo.gl/Y9rLHv

 

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 775 | Додав: adminA | Теги: Моз, Супрун, народна медицина, скасування ліцензії | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]