phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

20:32
Найкращі ліки від безсоння - сон

Через стреси і нестабільність українців масово косить безсоння

90% українців регулярно стикаються з безсонням, але не надають цьому значення. Кожна п’ята людина середнього віку потребує обстеження через порушення сну. Проте лише одиниці намагаються вирішити проблему за допомогою фахівців. Більшість сприймає недосип як норму сучасного життя, намагаючись пристосуватися до неї, пише "Фокус".

Кількість людей, які страждають від втоми і в той же час відсутності сну, зростає в усьому світі. І Україна не виняток. Президент Української асоціації медицини сну Юрій ПОГОРЕЦЬКИЙ вважає, що 90% українців регулярно стикаються з безсонням, але не надають йому значення. До такого висновку фахівець дійшов, аналізуючи високу частоту інфарктів, інсультів та інших критичних станів серед українців, що супроводжуються розладом сну.

Економічна і політична нестабільність також накладають відбиток - стрес і безсоння йдуть рука об руку.

"Два тижні - максимальний термін, який здатний витримувати людський організм без сну. Для людини не спати нормально, тільки якщо вона в ейфорії: закохана або надихалася озону в горах", - говорить психіатр Світлана НЕТРУСОВА.

За словами лікаря, причин у безсоння маса. Серед медичних - неврози, психози, астенія, шизофренія, органічні ураження і травми мозку, які не належать до психіатрії, ендокринні захворювання і т.п. Але може не спати і здорова людина, в якої надмірне нервове збудження.

Щоб зрозуміти, як допомогти собі, потрібно з'ясувати причини поганого сну: це робочий стрес або, наприклад, депресивний невроз. Здоровим людям Світлана Нетрусова рекомендує усунути стресову ситуацію: перестати працювати понаднормово і ночами, повноцінно відпочивати (не тільки влітку, але й в міжсезоння), припинити спілкування з конфліктними людьми і навіть припинити дивитися політичні ток-шоу. Простіше кажучи, створити навколо себе комфортну і конструктивну зону. Якщо ж прості методи не допомагають, візиту до невропатолога або психолога не уникнути.

Прихильники альтернативної медицини рекомендують різні способи боротьби з безсонням: йогу, медитацію, трав'яні чаї. Однак фахівці вважають, що іноді не залишається іншого варіанту, як вдатися до медичних препаратів.

"Не варто боротися за здоров'я за принципом: "Помру, але пити снодійне не буду!" - застерігає Світлана Нетрусова.

А кращі ліки від безсоння - сон. Потрібно спати стільки, скільки спиться.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 2433 | Додав: adminA | Теги: сон | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]