phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

18:41
Найпопулярніші міфи про вітамін D Супрун розвінчала: що треба знати

Очільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла українцям про особливості вживання вітаміну D, навколо якого виникає найбільше дискусій: за словами Супрун, приймаючи його, слід зважати на багато речей.

За її словами, вітамін D – не панацея від хвороб, а високі дози будуть шкідливими для здоров’я.

“Більше світла не означає краще, бо  у шкірі спрацьовує механізм зупинки утворення вітаміну D, коли його достатньо. Можна не лежати на пляжі цілий день – це лише зіпсує шкіру та збільшить ризик меланоми. Достатньо 20-30 хвилин на сонці щодня, щоби отримати необхідну дозу цього вітаміну”, – радить Супрун.

Узимку цей вітамін варто отримувати з продуктів харчування: печінки тріски, лосося та іншої жирної риби, м’яса, знежирених молочних продуктів та яєць. Лікарі також можуть призначати добавки. Утім, свідчення про їхню користь слабкі.

Відомо, що добавки вітаміну D та кальцію зменшують ризик переломів у старших за 65 років людей чи жінок в менопаузі. Добавки слід пити людям з порушеною абсорбцією, хворобою печінки, остеопорозом, вагітним жінкам, дітям та літнім людям з темною шкірою, тим, хто приймає препарати від хвороби Альцгеймера, веганам і вегетаріанцям.

Вітамін D потрібен для засвоєння кальцію в кишківнику та запасання його в кістках. Якщо в організмі його бракує, то можливий розвиток полікистозу яєчників, постійна втома, поява депресії, частих застудних захворювань, випадіння волосся чи погане загоєння ран. Хвороби, пов’язані з хронічним запаленням, призводять до зниження рівня вітаміну D в крові.

Скільки варто вживати вітаміну D залежить від віку та стану. Приміром, дітям до трьох років потрібно принаймні 400 одиниць вітаміну на добу, а старшим за 70 років людям – 800 одиниць, усім іншим – 600. Варто стежити за тим, аби не було передозування. Концентрація вітаміну D в крові має бути не меншою за 25–30 нмоль/л (10–12 нг/мл). Це можна дізнатися завдяки аналізу рівня 25(OH)D-вітаміну.

“Якщо ви відчуваєте симптоми браку вітаміну D, то варто проконсультуватися з лікарем, здати аналізи і лише потім починати пити пігулки. Для початку важливо розуміти свій стан здоров’я та адекватність харчування, і збагнути, чому саме вітаміну D бракує. Слід лікувати причину цього стану та супутні хвороби, але не просто пити добавки “про всяк випадок””, – радить Уляна Супрун.

Нагадаємо,  деякі вітаміни не варто приймати одночасно. Порушення цього правила може негативно вплинути на організм і перешкодити успішному засвоєнню корисних мікроелементів.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 600 | Додав: adminA | Теги: Вітамін D, міфи, Супрун | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]