phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

21:30
Натуральні соки та яблука без нітратів

В українських магазинах немає натуральних соків та яблук без нітратів?

Серед соків, які продаються в українських магазинах у пакуванні Tetra Pak, немає натуральних. Це або нектари, або напої, відновлені з концентрату. Про це у прес-центрі «RegioNews-Суми» повідомила заступник начальника Інспекції з питань захисту прав споживачів у Сумській області Алла СТЕПАНЕНКО.

За її словами, натуральні соки можна знайти лише на полицях із дитячим харчуванням, але й ця продукція за вмістом не завжди відповідає назві «натуральний сік».

«Іноді навіть дитячі соки є відновленими. Для дитячого харчування це не заборонено, але існують вимоги, за якими натуральному соку віддається беззаперечна перевага. Та й виробники потрібні бути чесними: якщо на упаковці зазначено «натуральний сік», то він має бути саме таким», - говорить завідувач відділу гігієни харчування Головного управління державної санітарно-епідеміологічної служби в Сумській області Валентина ФРОЛОВА.

Фахівці наголошують: найкорисніший сік той, що зробила для дитини мама зі свіжих фруктів. Але й фрукти, застерігають вони, можуть бути небезпечними через вміст нітратів.

«За результатами лабораторних досліджень, 100% яблук, імпортованих із Польщі, містять антибактеріальні препарати. Щодо нітратів, то в українських фруктах, що продаються на сумському ринку, не виявлено їх підвищеного вмісту. А от у капусті рівень нітратів зашкалює», - зазначила доктор ветеринарних наук, професор, завідувач кафедри ветсанекспертизи, мікробіології, зоогігієни та безпеки якості продуктів тваринництва Сумського національного аграрного університету Тетяна ФОТІНА.

У супермаркеті чи на ринку покупець має право вимагати висновок досліджень на вміст нітратів у фруктах і овочах, а для імпортованих товарів - висновок про безпеку продукції. Найбезпечнішими ж фахівці вважають фрукти та овочі місцевого виробництва і радять купувати, зокрема, знамениті охтирські яблука.


Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1537 | Додав: adminA | Теги: нітрати, Натуральні соки та яблука | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]