phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

19:45
Науковці з'ясували, що вживати наркотики людей змушують віруси

 

Група генетиків з Оксфордського університету припустила, що схильність до вживання наркотиків може викликати наявність в геномі людини ендогенного ретровірусу типу HK2.

Дослідження опублікували в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ендогенний людський ретровірус HK2 з’явився в людському геномі близько 250 тисяч років тому. Вважається, що інтеграція HK2 в геном людини впливає на прилеглі до нього гени: зокрема, наприклад, відомо, що HK2 інтегрує вірусну ДНК між 17 і 18 екзонами гена RASGRF2, який багато в чому відповідає за розвиток адитиквної поведінки.

Учені вирішили перевірити цей вплив. Для цього вони досліджували геном 202 ВІЛ-інфікованих людей. 102 піддослідних повідомили, що споживали наркотики внутрішньовенно протягом останнього півроку, а 100 інших людей заразилися ВІЛ іншим шляхом і використовувалися в ролі контрольної групи.

У групі наркозалежних ендогенний ретровірус (у вигляді одиничного довгого кінцевого повтору) виявили в 14 людей, а серед контрольної групи — у шести. Таким чином, вчені дійшли висновку, що ймовірність присутності ретровірусу в RASGRF2 наркозалежних людей більш ніж у два рази вище.

Після чого вчені дослідили ще одну групу з 184 людей заражених гепатитом C. З них 100 осіб повідомили про внутрішньовенне споживання наркотиків, а 84 були заражені іншими способами. Піддослідні були тієї ж вікової групи, що й першому експерименті. Серед 100 наркозалежних людей з гепатитом C сліди ретровірусу в RASGRF2 виявили в 34 людей, а серед 84 учасників контрольної групи — у восьми (в понад 3,5 раза менше).

Нарешті за допомогою технології редагування геному CRISPR/Cas-9 вчені інтегрували HK2 в ген RASGRF2 якого. Ретровірус змінив біосинтез гена.

З попередніх досліджень відомо, що розвиток адикції (зокрема – наркозалежності) більшою мірою відповідальна робота дофаминергичної системи головного мозку. На підставі отриманих даних вчені зробили висновок, що інтеграція HK2 в RASGRF2 людини може бути регулятором роботи цієї системи та відповідати за фенотипічні відмінності в схильності до адикції.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 685 | Додав: admin | Теги: дослідження, Науковці, віруси | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]