phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

20:00
Не варто віддавати перевагу чомусь одному - білкам або вуглеводам

Чи варто на ніч їсти чистий білок?
Дієтологи відповіли негативно.
Справа в тому, що білки краще вживати разом з продуктами, що містять "повільні" вуглеводи. Під їх дією виробляється інсулін.

Він перенаправляє конкуруючі з триптофаном кислоти (наприклад, тирозин, який діє збудливо) до інших клітин організму.

Тільки в цьому випадку триптофан може потрапити туди, де він потрібен, - в клітини головного мозку". Ось чому тим, у кого є проблеми зі сном, білок варто поєднувати з вуглеводним гарніром - цільнозерновим хлібом або рисом, гречкою, пастою твердих сортів, бобовими (квасолею, горохом, сочевицею).

До речі, тим, хто страждає від підвищеної тривожності, трохи підняти рівень інсуліну на ніч не завадить - це надасть заспокійливого ефекту.

Так що якщо ввечері раптом захотілося з'їсти шматочок домашнього пирога, картати себе не варто. Просто потрібно слідкувати, щоб він був невеликим.

Навпаки, "швидкі" вуглеводи - білий хліб, білий рис, очищені або солодкі зернові культури, промислові солодощі, молочний шоколад, цукор - на ніч все-таки варто обмежити.

Вони можуть дуже сильно підвищити рівень інсуліну, а це порушить сон і сприятиме утворення жирових відкладень.

Також не варто віддавати перевагу чомусь одному - білків та вуглеводів, - щоб не нашкодити здоров'ю.

Вночі в печінці відбувається синтез глікогену, "енергетичного резерву" нашого організму. "Повільні" вуглеводи постачають сировину для цього процесу.

А регулярні м'ясні або чисто овочеві (без хліба і цільнозернових) вечері можуть сприяти розвитку жирового гепатозу - навіть у худих людей.


Категорія: Кулінарні поради | Переглядів: 1870 | Додав: adminA | Теги: білкам або вуглеводам | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]