phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

12:04
Недоспати чи переспати - що гірше?
Ми спимо 35-40% нашого життя. Отже, сон – архіважлива складова гармонійного існування, така сама як їжа та питво.

НАВІЩО ПОТРІБНИЙ СОН

Сон ділиться на 2 фази: глибокий та поверхневий. У глибокій фазі (75% від загальної тривалості сну) активізується парасимпатична нервова система, яка відповідає за всі механізми регенерації, тобто тіло відновлюється та перезаряджає всі хімічні процеси, готуючись до нового дня. Особливу роль тут грає імунна система, яка займається очищенням організму від усього того, що йому не потрібно (бактерії, віруси, продукти обміну, загиблі, мутовані, ракові клітини та інше).

У поверхневій фазі (25% від загальної тривалості сну) головним чином перезаряджається мозок. Всі враження та спогади обробляються та перерозподіляються у пам’яті, а з ліквором видаляються кінцеві продукти обміну речовин у мозку.

ЧИМ ЗАГРОЖУЄ НЕДОСИПАННЯ

Оскільки фаза поверхневого сну відносно невелика, навіть незначне її переривання буде помітним для здоров’я. Тривале, хронічне недосипання (менш як сім годин на добу) драматично позначається на здоров’ї людини. Підвищується ризик розвитку хвороб Альцгеймера та Паркінсона, деменції, ішемічної хвороби серця, інфарктів та інсультів, аутоімунних захворювань, психічних розладів, депресії, хронічної втоми.

А ЯКЩО ПЕРЕСПАТИ?

Якщо людина спала занадто довго, вона може почуватися розбитою та втомленою відразу після пробудження. Її може спіткати лінь та поганий настрій. Однак завдати якоїсь реальної шкоди здоров’ю тривалий сон не може. Тут все залежить від ваших особистих потреб, режиму дня, способу життя тощо. Тож спіть на здоров’я!
Категорія: Корисні поради, як гарно виглядати | Переглядів: 412 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]