phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

20:32
Несподіване ускладнення, яким загрожує зимова застуда лікарі назвали

 

Згідно з даними ВООЗ, бронхіальна астма - одна з найбільш поширених хронічних хвороб у світі. Мова про запальне захворювання слизової оболонки бронхів, яке проявляється як відповідь на алергічні подразники важкими нападами задухи.

Спричинити її можуть як алергічні чинники та і перенесені вірусні інфекції, приміром - грип чи застуда, пише expres.ua.

Пацієнти, хворі на бронхіальну астму, описують свої відчуття так: наче цегла постійно лежить на грудях, інші - що наче в петлю потрапили, так їх душить...

До речі, холодне й вологе повітря, як-от тепер, є чи не найвагомішим фактором, що провокує погіршення самопочуття атсматиків та напади цієї хвороби. Бронхіальна астма також може загостритись унаслідок надмірного фізичного навантаження, у жінок - у період клімаксу через гормональний дисбаланс. Та загалом до групи ризику розвитку цієї хвороби потрапляють насамперед особи, що мають обтяжену спадковість (йдеться про наявність хвороби у когось із родичів), люди з хронічними хворобами органів дихання.

Якщо після застуди, грипу, бронхіту утримуються важкі й тривалі напади сухого кашлю (при бронхіті кашель із сухого згодом переходить у вологий), хворому бракує повітря, він змушений робити довгий і глибокий вдих, у грудях з'являються хрипи зі свистом, то варто звернутись до лікаря, щоб проаналізувати ці симптоми.   

Серед обов'язкових аналізів, які варто зробити у такій ситуації, - аналіз харкотиння, спірографія та флюорографія. Однак діагноз бронхіальна астма не ставлять одразу, за пацієнтом лікарі спостерігають протягом року, щоб визначитись остаточно.  

Лікарі кажуть, дихаючи у спеціальних соляних кімнатах, можна полегшити стан при бронхіальній астмі і майже забути про інгалятор. Так, найкращого ефекту можна досягти, регулярно вдихаючи повітря соляних шахт чи в кімнатах, які відтворюють їх клімат. Такі є в поліклініках, лікарнях, "соляну кімнату" можна і додому купити. Декому вистачає одного курсу з 20 сеансів, щоб упродовж року самопочуття не погіршувалось.

Також варто виконувати вправи дихальної гімнастики. Зокрема, дуже ефективна вправа з пляшкою, наполовину наповненою водою. У неї треба вставити трубочку, щоб один кінець був у воді, другий - взяти до рота. Слід повільно видихати повітря крізь трубку. Якщо робити так тричі на день по п'ять хвилин, робота легенів поліпшиться.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 857 | Додав: adminA | Теги: лікарі, ускладнення, зимова застуда | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]