phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

21:26
Носова кровотеча - як зупинити, причини виникнення


Кров з носа може піти абсолютно раптово, здавалося б, без жодного на те приводу. Причиною такої кровотечі можуть бути гострі інфекційні захворювання, геморагічні діатезу або гіпертонія. Більш очікуваними причинами кровотечі стають травми та попереднє хірургічне втручання. Найчастіше кров йде з однієї половини носа. Кровоточити може будь-яка ділянка слизової носа, але найчастіше джерело розташовується на носовій перегородці в передньо-нижній її частини.

Як зупинити носову кровотечу

Носова кровотеча найчастіше закінчується мимоволі, через невеликий проміжок часу. Тому перша допомога (при відсутності обтяжуючих симптомів) зводиться до того, щоб кров вільно витікала, не потрапляючи в дихальні шляхи. Хворого слід посадити, злегка нахиливши вперед, і прикласти до носа прохолодний рушник для прискорення купірування кровотечі. Також можна покласти в ніздрю ватку, змочену в перекису водню або змащену вазеліном, і, натиснувши на крило носа, притиснути ватку до перегородки.

Що робити якщо кровотеча довго не зупиняється

Можна обробити ніс тампоном з перекисом або вазеліном глибше і ретельно охопивши всю поверхню. На потилицю кладеться міхур з льодом - це призводить до рефлекторного зменшення кровотечі.

Найбільш важкі варіанти носової кровотечі пов'язані з хворобами серця і судин - їх лікують симптоматично, а повне лікування можливо лише після позбавлення від провокуючого захворювання. А якщо кровотеча викликана різким стрибком тиску при гіпертонії, то його зупиняти не слід - оскільки це механізм саморегуляції тиску в організмі. Допомогу слід надавати в напрямку зниження тиску. Як тільки тиск досягне "робочих” параметрів кровотеча зупиниться сама.

Схильність до носової кровотечі

Людям схильним до носової кровотечі слід наситити раціон аскорбінової кислотою і рутином - це знизить ламкість і проникність капілярів.


Категорія: Медичні поради | Переглядів: 3647 | Додав: radymo | Теги: носова кровотеча | Рейтинг: 3.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]