phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

22:49
Олія з насіння льону - чим вона корисна


Чим корисна олія з насіння льону?

Про користь олії з насіння льону та її цілющі властивості було відомо з давніх часів. У стародавній народній медицині масло льону знаходило застосування для лікування порізів і швидкого загоєння ран, для полегшення болю. І до цього дня масло льону успішно допомагає людині в боротьбі з недугами, зберігаючи її здоров’я на довгі роки.

Склад олії

Олію отримують з насіння льону холодним пресуванням (в насінні льону її міститься до 48%). Саме при технології холодного віджиму олія зберігає свої цілющі властивості і може використовуватися в лікарських цілях. Масло з насіння льону може мати колір від коричневого до золотистого (в залежності від ступеня очищення). За біологічної цінності масло з насіння льону займає перше місце серед інших харчових рослинних масел і містить масу корисних для організму речовин (поліненасичені кислоти, вітаміни F, A, E, B, K, насичені жирні кислоти (10% складу).

Масло з насіння льону є відмінним зовнішнім джерелом цінних поліненасичених жирних кислот Омега-3 і Омега-6 (наш організм не може самостійно синтезувати ці жири). Причому, якщо Омега-6 міститься також у соєвій, соняшниковій, гірчичній, рапсовій і оливковій олії, то Омега-3 міститься в достатній кількості тільки в лляній олії. У маслі з насіння льону вміст Омега-3 в 2 рази більше, ніж в риб’ячому жирі, і значно вище, ніж в інших продуктах харчування. Потрапляючи в організм, Омега-3 і Омега-6, впроваджуються в структуру клітини, і в подальшому позитивно впливають на клітинну активність, на швидкість передачі нервових імпульсів.

Корисні властивості лляної олії

Саме через високий вміст Омега-3 і Омега-6 масло насіння льону сприяє нормалізації обмінних процесів в організмі і володіє наступними корисними лікувальними властивостями:

– Регулярне застосування в раціоні харчування масла лляного допомагає знизити рівень холестерину і в’язкість крові, підвищити еластичність судин, що, в кінцевому рахунку, запобігає розвитку інфаркту міокарда, атеросклерозу, гіпертонічної хвороби, ішемічної хвороби серця, знижує ризик інсульту і утворення тромбів.

Крім того, масло насіння льону нормалізує роботу всієї травної системи людини: покращує функцію печінки, сприяє лікуванню колітів, гастритів, усуває запори, печію.

Неоціненні імуннозахисні властивості масла: його застосування в якості продукту харчування профілактично попереджає деякі онкологічні захворювання (рак молочної залози і рак прямої кишки). Також в медицині рекомендують масло з насіння льону приймати післяопераційним і ослабленим хворим в період реабілітації. Рекомендується регулярне вживання олії льону і дітям для повноцінного, здорового розвитку організму.

Дуже важлива роль масла насіння льону як корисного продукту здоров’я в житті будь-якої жінки. Це масло обов’язково має входити в раціон харчування вагітних, тому що компоненти його позитивно впливають на правильний розвиток мозку майбутньої дитини, полегшують перебіг вагітності і пологів. Щоденне вживання олії з насіння льону нормалізує гормональний фон, пом’якшуючи передменструальний синдром і покращуючи самопочуття жінки в клімактеричний період.

Лляне натуральне масло також знайшло широке застосування в комплексному лікуванні та профілактиці захворювань легенів і бронхів, захворювань нервової системи, хвороб нирок і сечового міхура, захворювань щитовидної залози, при лікуванні порушень потенції у чоловіків.

У сучасній косметології масло льону застосовується в складі всіляких масок для шкіри і волосся завдяки високому вмісту вітамінів і омолоджуючими, пом’якшувальними, бактерицидними властивостями.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1024 | Додав: adminA | Теги: олія з насіння льону, користь | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]