phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

12:59
Перепади атмосферного тиску та стрибки температури - як це пережити

 

Атмосферний тиск ставить рекорди, то досягаючи максимальних позначок, то стрімко знижуючись. Так само і з перепадами температури, то надзвичайно жарко, то холодно. Такі стрибки – надзвичайно сильний стрес та випробування для нашого організму.

Особливо чутливо на них реагують люди з хронічними болячками: ті, у кого нездорове серце і нестабільний тиск. Але робити нічого, доводиться пристосовуватися. Організм людини являє собою унікальну систему, яка без проблем може адаптуватися до будь яких температурних умов. Хоча це й непросто. Наприклад, коли температура за вікном йде в мінус, підвищується навантаження на судинну систему.

У мороз судини різко спазмують, порушується периферійне кровопостачання, а це веде до збудливості нервової системи. Організму доводиться працювати з посиленим навантаженням, щоб зігрітися, відповідно, імунітет перевіряється на міцність. І якщо похолодання поєднується з підвищеною вологістю повітря, це відкриває дорогу вірусам і бактеріям. Саме на цей час припадає пік простудних захворювань. Коли відбувається різке потепління – це також не найприємніший сюрприз. Хоча багато і мріють погрітися на сонечку, але коли за один день температура підскакує, наприклад, на 10 градусів, організм відчуває шок.

У першу чергу тому, що при різкому підвищенні температури в повітрі зменшується вміст кисню. Це ускладнює роботу серця, і – як наслідок – з’являються слабкість і сонливість. Будь які температурні перепади поєднуються з перепадами атмосферного тиску, які опосередковано впливають на кровообіг. Зокрема, при підвищенні барометричного тиску артеріальний тиск падає, а частота серцевих скорочень зростає. Як кажуть у таких випадках, пульс «дріботить». До речі, висока вологість, якою можуть супроводжуватися температурні стрибки, є ще одним випробуванням для ослабленого організму: вона підсилює як вплив холоду, так і спеки. Так що коли вологість повітря зашкалює за 70%, важко дихати навіть здоровим людям, а у страждаючих захворюваннями бронхолегеневої системи сира холодна погода навіть може спровокувати спазм бронхів. Також чуйно реагують на сиру погоду люди із захворюваннями суглобів. При зниженні атмосферного тиску відбувається зворотний процес: артеріальний тиск підвищується. Зрозуміло, найбільш чутливі до стрибків атмосферного тиску пацієнти із захворюваннями серцево-судинної системи – вони скаржаться на головний біль, озноб, сонливість.

Абсолютно здорові люди ніяк не повинні реагувати на зміну клімату, але абсолютно здорові люди, як ми знаємо, зустрічаються нечасто, тому метеозалежність – досить поширений симптом. Метеозалежні люди з артеріальною гіпертонією, вегетосудинною дистонією, атеросклерозом судин головного мозку в період перепадів атмосферного тиску відчувають себе не в своїй тарілці: тиск стрибає, голова болить, серце пустує і робити нічого не хочеться, мучить слабкість і виникає відчуття повної апатії.

Найбільш чутливі до стрибків атмосферного тиску пацієнти із захворюваннями серцево-судинної системи – вони скаржаться на головний біль, озноб, сонливість. До речі, висока вологість, якою можуть супроводжуватися температурні стрибки, є ще одним випробуванням для організму: вона підсилює як вплив холоду, так і спеки. Так що коли вологість повітря зашкалює за 70%, важко дихати навіть здоровим людям, а у страждаючих захворюваннями бронхолегеневої системи сира холодна погода навіть може спровокувати спазм бронхів. Також чуйно реагують на сиру погоду люди із захворюваннями суглобів. Але, не сумуйте: своєму організму можна допомогти, дотримуйтесь цих порад медиків – і ваше самопочуття покращиться.

Що потрібно робити: Дотримуйтеся в ці дні здорового харчування: обмежте вживання важкої (жирної і смаженої) їжі, мучного. Дуже важливо, в першу чергу для гіпертоніків, в ці дні їсти якомога менше солі і продуктів, що містять сіль у великій кількості (ковбаси, сосиски), оскільки кухонна сіль – головний зовнішній чинник, який викликає підвищення тиску і може призвести до гіпертонічного кризу . Виключіть алкоголь. Включіть в своє меню відварне м’ясо або рибу, більше овочів і фруктів. Намагайтеся висипатися: спати потрібно не менше 8 годин на добу. Робіть зарядку вранці: фізичні вправи чудово позначаться на діяльності серця і судин, а от від надмірних фізичних навантажень краще все ж відмовитися. Не забувайте кілька разів на день вимірювати артеріальний тиск, адже часто людина може і не відчувати, коли він досягає критичних позначок, що загрожує інфарктом та інсультом.

Не пропускайте прийом лікарських препаратів. У дні, коли атмосферний тиск нестабільний, може знадобитися подвійна доза, наприклад при гіпертонії потрібно збільшити дозу гіпотензивних препаратів, а в разі ішемічної хвороби – сердечних. Однак, не призначайте собі ліки самостійно, необхідно проконсультуватися зі своїм лікарем, який визначить індивідуальне дозування. При перепадах атмосферного тиску дуже корисний чай з травами (м’ятою, мелісою), він допоможе привести нерви в порядок і при цьому зменшить вплив мінливої погоди на організм. А ось на каву надмірно налягати не варто, тим більше натщесерце, – це дратує слизову шлунка. Філіжанка кави на голодний шлунок і зневага нормальним сніданком – пряма дорога до гастриту і виразки. Дотримуйтесь цих порад – і не помітите, як від вашої апатії, нездужання і поганого настрою не залишиться й сліду.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1200 | Додав: adminA | Теги: стрибки температури, перепади атмосферного тиску | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]