phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

16:17
Першокласникам 15 хвилин в день, з 2 по 5-й класи - 25 хвилин

Про шкоду проведення часу за комп'ютером для очей написано чимало, а от про його наслідки для рук і суглобів лікарі заговорили тільки зараз. Забава дітей та їхніх батьків, як з'ясували медичні світила, призводить до страшного захворювання - карпального тунельного синдрому. Винне - неправильне поводження з мишкою і клавіатурою, повідомляють зарубіжні ЗМІ.

Вперше про цю хворобу заговорили з появою друкарських машинок. Професійні друкарки поверталися зі служби додому буквально "без рук" і ночами мучилися від нестерпних болів. Причина – у здавлюванні серединних нервів, які проходять через так звані карпальны канали (або тунелі). Вони розташовані на долонній поверхні зап'ястя і забезпечують чутливість рук і рухливість пальців.
Стінками цих тунелів є кістки і сухожилля. Якщо зап'ястя рук під час роботи з комп'ютером постійно знаходяться в незмінному положенні, а найчастіше на вазі і в напрузі, то виникає застій в кровообігу. Постачання тканин киснем сповільнюється. Карпальний тунель звужується і стискає нерв. У навколишніх його тканинах утворюються мікротравми. Звідси біль, поколювання в пальцях або оніміння, атрофія м'язів.

Такі симптоми знайомі тим, хто довго працює за комп'ютером - письменникам, верстальщикам, програмістам, секретарям, журналістам. А також тим, хто надмірно захоплюється комп'ютерними іграми.

Ми нещадно експлуатуємо свої руки, примушуючи їх виробляти в день близько п'ятисот дрібних одноманітних рухів. Тим самим провокуємо запальні процеси. Особливо небезпечний ризик їх розвитку у жінок під час гормональних перебудов - у період менопаузи і вагітності. Пояснення цьому вчені поки не знайшли.

Як виявити тунельний синдром? Зробити це вкрай складно, простіше попередити. При перших проявах тремтіння в пальцях, ні з чим не пов'язаному онімінні і болях в руках, негайно йдіть до лікаря.

Чим будуть лікувати? Різними компресами, зокрема, на основі діміксіда (входить до складу мазі Хондроксид). Хондропротекторами - ліками, які захищають хрящі в суглобах. Селективними нестероїдними протизапальними препаратами Аертал і мовилося. Курс лікування триває в середньому 2 тижні.

Серед немедикаментозних методів використовується фізіотерапія. За допомогою лазерного, магнітного або ультрафіолетового опромінення хронічне запалення навмисно загострюють, після чого воно легше піддається лікуванню. Зазвичай ревматологи пропонують п'ять сеансів голкорефлексотерапії.


Якщо хворобу не лікувати. Руки, неправильно встановлені на комп'ютерному столі під час роботи з клавіатурою і мишкою, безповоротно втрачають гнучкість і рухливість. Халатність неминуче призведе до інвалідності і вимагатиме дорогого хірургічного лікування, яке має низку ускладнень.


Як працювати правильно з клавіатурою і мишкою:

- Правильна посадка. Сидите за екраном монітора прямо. Висота вашого стільця і положення спинки повинні регулюватися;
- Висота столу: кут між плечем і передпліччям повинен становити 90 градусів. Кисті повинні лежати на клавіатурі;
- Висота розташування клавіатури від підлоги в середньому складає 65-75 сантиметрів;
- Якщо ваші кисті в напрузі висять над клавіатурою, а по-іншому друкувати не виходить, купіть спеціальний килимок для рук;
- Тримайте лікті під час роботи на комп'ютері ближче до тулуба, щоб відведення кисті в лучезапястному суглобі було мінімальним;
- Давайте рукам відпочивати - мінімум 10 хвилин через кожну годину;
- Якщо у вашого комп'ютера застаріла мишка, поміняйте її на сучасну анатомічну - велику, з широким колесом.
Якщо комп'ютер став кращою іграшкою вашої 5-7 - річної дитини, з якою вона не бажає розлучатися ні за які заохочення на кшталт походу в зоопарк або в розважальний комплекс, не тисніть на неї, відучуйте від "заразного" друга поступово. Перед сном робіть улюбленому чаду розслабляючий масаж комірцевої зони спини колючими водяними струменями.

До речі, першокласникам дозволяється проводити перед екраном монітора не більше 15 хвилин в день. Учням з 2 по 5-й класи - 25 хвилин, 6-7-й класи - 35-40 хвилин, 8-9-й класи - в межах години. Старшокласникам і студентам - від півтора до двох годин. Дошкільнятам комп'ютер взагалі протипоказаний.


Категорія: Поради щодо працевлаштування | Переглядів: 1990 | Додав: adminA | Теги: компютерна миша | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]