phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

21:05
Пиття води покращує гостроту мислення

 

Якщо ви ніяк не можете розв’язати складне завдання, можливо, що для цього потрібно лише випити склянку води.

Як показують дослідження, вживання води може підвищити гостроту мислення. Такий вплив рідини особливо помітний, якщо людина відчуває спрагу. Вчені з університету Східного Лондона встановили залежність між зневодненням і розумовою діяльністю.

Дослідники довели, що навіть незначна дегідратація негативно позначається не лише на навчанні, але й на працездатності, у тому числі – у офісних працівників. Вчені провели експеримент, у якому 34 добровольці різної статі та віку виконували завдання на кмітливість, причому деякі тести відразу ж після сніданку, що складався з сухого зернового концентрату, а потім після того, як вони ще запили їжу пляшкою води.

При цьому в обох випадках піддослідні отримували з сніданком достатню кількість поживних речовин, а от напередодні ввечері ніхто з учасників експерименту нічого не вживав. Крім того, всіх перед виконанням завдань запитали, наскільки сильно вони хочуть пити. Ті з учасників, хто пити не хотів, під час тесту на швидкість реакції показали однакові результати незалежно від складу сніданку - з водою чи без.

Хто ж перед початком експерименту відчував спрагу, після її втамування покращив результати тестування на 14%, зазначається у провідному нейронауковому виданні Frontiers in Human Neuroscience.

Як вважають вчені, роль води в цьому випадку полягає в тому, що вона звільняє ті ділянки мозку, які були залучені в процес «інформування» організму про нестачу води. Британські науковці пояснюють це так: «Вживання води сприяє вивільненню ресурсів уваги, які до цього були зайняті обробкою інформації про почуття спраги».

Керівник дослідницької групи Керолайн Едмондс (Caroline Edmonds) додає, що чай чи кава також сприяють насиченню клітин організму вологою. Провести ж таке дослідження Едмондс вирішила після того, як змогла встановити, що школярі, які вживають воду в необмежених кількостях, демонструють кращу пам'ять і концентрацію уваги.

Доктор Едмондс відзначала, що діти, які перед контрольною роботою п'ють воду, справляються із завданнями майже на 30% краще. Це особливо важливо пам’ятати батькам: збираючи дітей до школи не забудьте дати їм з собою пляшечку води чи улюбленого напою.

За даними досліджень, що проводилися окремо, було виявлено, що відбувається з головним мозком при недостатньому споживанні води. В результаті зневоднення організму сіра речовина головного мозку стискається або «всихає», в результаті чого процес мислення утруднюється.

Щоб виявити цей ефект британські вчені просканували головний мозок підлітків після півторагодинного велопробігу. Деякі з велосипедистів при цьому надягали на себе три види одягу, стимулюючої потовиділення - безпосередньо на тіло - поліетиленову плівку, потім костюм хімзахисту з капюшоном, а зверху спортивний костюм.

Інші підлітки були одягнені просто в шорти і футболки. Ті з учасників велопробігу, які тренувалися у тришаровому одязі, з потом втратили близько кілограма ваги, при цьому тканини їх головного мозку зморщилися.

Таким чином було встановлено, що при безперервному інтенсивному потінні протягом 90 хвилин відбувається «всихання» тканин головного мозку, порівнянне із змінами органу, що відбуваються за рік життя.

 

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 879 | Додав: adminA | Теги: пиття води покращує гостроту мислен | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]